Skrämseltaktik

Postat Friday, May 29, 2009 om Replik

När argumenten tryter så kommer gärna de personliga påhoppen. Det har vi sett ett flertal gånger redan — Ricks sexliv fick sig en dänga, och alla är vi barnpornografi-kramare och knarklangare.

I dagens kolumn i metro kommer Stefan Wahlberg med en ny anfallsvinkel: skrämseltaktiken. Han tar verkligen fram stora släggan och talar om hur Piratpartiets politik är omöjlig att genomföra, eftersom ett genomförande skulle innebära ragnarök, kaos och världens ände (nästan). Smaka på det här, t.ex.:

Det råkar nämligen vara så att det inte är fildelning, utan artisternas och konstnärernas upphovsrätt, som idag skyddas av Europakonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

De mänskliga rättigheterna är i fara! Om fri fildelning för personligt bruk blev lagligt, då skulle konstnärers upphovsrätt inte existera längre! Tänk bara ifall vem som helst kunde få läsa vilken bok som helst utan att betala, bara genom att gå till ett bibliotek. Så kan vi väl inte ha det?

Det råkar nämligen vara så att kopiering redan är lagligt för personligt bruk. Jag kan kopiera en skiva och ge till mina nära och kära utan att oroa mig för att farbror blå ska sparka in dörren och släpa mig till fängelsehålan. Att påstå att det skulle vara något sorts brott mot de mänskliga rättigheterna att göra precis samma sak på nätet är synnerligen konstigt.

Piratpartiet vill inte avskaffa upphovsrätten, utan ändra den. Den (i mitt tycke) självklara ideella upphovsrätten som innebär att jag äger rätten att förknippas med mitt verk ska självklart vara kvar, men den ekonomiska upphovsrätten måste ändras i form och varaktighet så att den passar ihop med ett modernt samhälle.

Vad jag vet står det inte inskrivet i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna exakt hur många miljoner Gessle måste tjäna på varje skiva — eller hur många miljoner hans skivbolagsdirektör måste tjäna, för den delen.

Utöver att vi skulle hamna i öppen strid med bland annat FN, Europarådet, EU och USA så skulle vi tvingas frånträda åtminstone ett halvdussin internationella avtal och konventioner – däribland den FN-kontrollerade Bernkonventionen och avtalet med Världshandelsorganisationen WTO.

Piratpartiet ställer nu upp i EU-parlamentsvalet för att kunna jobba för vår politik inom EU. Hur skulle vi då kunna hamna i öppen strid med just EU? Att USA tycker illa om det vore ju beklagligt, men USA tycker ju redan illa om vårt socialistiska arv, vi kanske ska ta hänsyn till det också? Det finns gott om diktaturer som tycker illa om vår demokrati, kanske dags att avveckla den för att undvika “öppen konflikt” med dessa?

Det är givetvis ingen slump att upphovsrätten har fått ett så starkt internationellt skydd i både ideella konventioner och globala kommersiella avtal. Upphovsrätten har nämligen ett ekonomiskt värde – precis som alla andra produkter som kan säljas och stjälas.

Jag väljer här att ignorera stjälande-referensen. Den börjar bli så trött. Att något kan regleras så att det går att säljas är inget värde i sig. Låt oss leka den roliga leken där vi ersätter några ord:

Det är givetvis ingen slump att slaveriet har fått ett så starkt internationellt skydd i både ideella konventioner och globala kommersiella avtal. Slavar har nämligen ett ekonomiskt värde – precis som alla andra produkter som kan säljas och stjälas.

Det ekonomiska värdet på en företeelse är fullständigt ointressant i sammanhanget om man ser till samhället i stort. Det ekonomiska intresset ligger ju ändå hos en mycket liten minoritet i samhället, medan det övergripande samhällsintresset når många fler individer. Vi måste fråga oss vad vi vill ha för samhälle och arbeta utifrån det, oavsett om det innebär att det finns slavdrivare som inte kan tjäna sitt levebröd som förut.

Allt detta i en lång kolumn utan att ens en stund reflektera över vad alternativet till fri fildelning egentligen är? Hur ska vi kontrollera att fildelning inte sker? Övervakning, spionprogrammedborgarnas datorer, dryga böter från privata företag? Eller är det bättre att behålla nuvarande situation där alla låtsas som att fildelning inte sker i stor skala, och slumpvist valda medborgare blir offer för storföretagens blodtörstiga advokathundar?