Pranks och hot

Postat Saturday, June 6, 2009 om Media

Henrik Pontén har fått sitt namn ändrat till Pirate Ponten. Det finns ett antal uppseendeväckande saker med det här… dels är det naturligtvis dåligt att någon gör sånt här. Alla sorters hot, våld och pranks som utförs mot anti-pirater tjänar bara till att ge dem mer utrymme i media och sänker vår trovärdighet.

Det är rätt tydligt att rätt många på olika forum och bloggar skrattar gott åt det här. Jag har svårt att inte ha viss förståelse för det ändå, viss förståelse för att en del där ute känner för att “trakassera tillbaka”, för det handlar trots allt om en antipiratbyrå vars enda syssla är att sätta dit folk för att leva på 2000-talet. För att någon faktiskt sätter emot.

Och är inte det här trakasseri, så säg — samtidigt måste ju den person som gör sånt här förstå att man inte vinner något på att sjunka till deras nivå. Att trakassera andra är helt enkelt förkastligt, oavsett andra omständigheter.

Det finns däremot två andra mycket intressanta företeelser i artikeln: För det första, att just Piratpartiet ska lastas för och borde ta avstånd till händelsen, som att det på något sätt varit en piratpartist som utfört detta. Jag har lite svårt att se hur man får ihop det — det är en ren självklarhet att Piratpartiet inte sysslar med sånt. Det här är lite som att Miljöpartiets skulle få stå till svars för varenda militant veganaktion, saboterad fabrik eller sönderslaget pälsbutiksfönster.

Det andra är självklart det centrala: Vad i helvete håller Skatteverket på med? Hur kan man tillåta att någon byter namn utan att ens kontrollera vem det är man har att göra med? För att först i efterhand skicka ut en bekräftelse?

Att det just händer Pontén är nog mest tur. Jag skulle inte ha blivit förvånad om någon hade hittat kryphålet och döpt om hela regeringen — vilket hade varit härligt löjeväckande för Sverige internationellt. Det blir bara mer och mer uppenbart att staten och myndigheterna inte har det så värst bra ställt när det gäller integritetskontroll.

Andra som kommenterar: Scaber Nestor, Splittrad, Hell-man.