Valdag

Postat Sunday, June 7, 2009 om Piratpartiet

Upp och iväg för att lämna ut valsedlar vid sex vallokaler idag. En lång vandring senare var det färdigt utan problem och efter trevligt bemötande från alla. Vi återvände till vallokalen i kyrkan för att själva rösta, och hälsa på piratpartiets värd för morgonen där. Väl där visar det sig att våra valsedlar, tillsammans med FIs lyfts ur stället och lagts bredvid.

Det påbörjade en lång rad återvändande och kontroller, där det visar sig att fyra av lokalerna gjort detsamma. Efter en del dividerande fram och tillbaks lyckas vi i alla fall få dem att ringa in och få instruktioner (som mycket riktigt säger att valsedlarna ska placeras i stället, så länge det finns plats).

En av vallokalerna ska nog ha en speciell anmärkning för att man fyllt upp stället med samma partis valsedlar flera gånger om. Socialdemokraterna, Moderaterna och andra större partier fick alltså lite mer utrymme än t.ex. junilistan… och en del andra partier hamnade helt enkelt på sidan om.

Jag har all respekt för att valförrättarna försöker följa sina instruktioner så gott det går… men det slår mig ändå som lite konstigt att ingen reagerar. Det här är vår demokratis allra viktigaste institution — de fria valen. Att man då inte reagerar när någon ber om olika behandling för olika partier är på något sätt symptomatiskt för det demokratiska underskott vi ser på alltfler ställen i samhället.

Dessutom intressant att se hur vi i piratpartiet varit enormt tydliga om att ingen propaganda är tillåten i vallokalerna, och att vi därför täcker över parti-tröjor och liknande när vi går in — företrädare för de andra partierna verkar inte bekymra sig så mycket om saken. Jag såg t.ex. en kristdemokrat vandra rakt in med en KD-jacka i vallokalen.

Nu tycker jag inte att det är en stor katastrof att det händer — men det är lite trist att inte se de etablerade partierna ta demokratin på större allvar och med större respekt.