iPhones i Sverige: Abonnemangen och Myglet

Postat Sunday, July 5, 2009 om Teknologi

Ett litet avbrott i bloggens vanliga innehåll.

Jag har ett tag sneglat lite på Apples iPhone. Det verkar som en riktigt bra pryl, och jag har behövt en ny telefon ett tag eftersom min gamla börjat bli riktigt sliten (knappar som ramlat av och annat liknande). Igår gick skärmen på den sönder, så nu kom jag till en punkt då jag på allvar börjat titta på iPhones.

Till att börja med är hela marknadsupplägget konstigt från Apples sida. Bara vissa operatörer får sälja iPhones. För närvarande innebär det i Sverige att endast Telia och Telenor säljer den (Tre kommer börja när nästa version släpps). Inget av företagen är någon större favorit kan man väl säga, och jag vill helst inte behöva byta operatör för att få den telefon jag vill ha… så jag kikade en hel del på att skaffa en upplåst telefon.

Det visar sig att det finns rätt bra sätt att göra det på. Vissa länder (t.ex. Italien, mycket överaskande) har lite vettig lagstiftning som säger att man helt enkelt inte får tvinga på folk abonnemang på det sättet — ska du sälja en telefon måste du sälja telefonen, separat.

Men i alla fall, det visar sig att det blir rätt dyrt att skaffa en iPhone så, plus att man då måste fundera ut själv vad man behöver för abonnemang hos en annan operatör. Så jag satte mig ändå ner för att se vad skillnaden var på Telias och Telenors erbjudanden.

Jag fick en mindre chock.

Inte för att erbjudanden var dåliga, utan för att dom var fullständigt omöjliga att förstå. När man väl bestämt sig för vilken modell av telefonen man vill ha så har Telia inte mindre än 50 olika sätt att kombinera ihop abonnemang, internet-tillägg, bindningstider och annat, vilket naturligtvis innebär 50 olika slutpris. Telenor är en aning enklare, men kommer ändå nästan upp i 20 alternativ.

Det är många fina ord, men väldigt lite information om vad man faktiskt får och hur det faktiskt jämför sig mot konkurrenten. Efter febrilt letande med hjälp av google hittade jag absolut ingenting. Inte en enda fnuttig jämförelse (större än någon kommentar till någon nyhet) av Telias erbjudanden mot Telenors.

Därför har jag nu gjort en sådan jämförelse.

Telia vs Telenor: iPhone showdown

För den som bara vill ha resultatet och den snabba versionen: tabellen som jag gjort, där alla abonnemangsformerna står uppsatta mot varandra. Det går att sortera om resultatet enlight valfri kolumn, så mycket av det intressanta i resultatet finns i att kunna göra sådant som att t.ex. sortera på “Betalat efter bindning”, dvs den totala mängden pengar man betalat efter att bindningstiden gått ut.

Den längre versionen: Det första man kanske ska notera är att jag spenderat flera timmar på att samla ihop den här informationen. Om man är intresserad av en iPhone i Sverige verkar det alltså som om man har två val:

  1. Lägg ner minst 3-4 timmar på informationssamlande för att kunna bedömma vilket erbjudande som passar dig bäst.
  2. Gissa slumpvis.

Jag hoppas alltså att jag i och med det här kan tillföra ett tredje alternativ som gör det i alla fall något lättare att utvärdera i och med tabellen.

Det andra jag märker av när jag håller på att samanställa informationen är hur mycket det myglas, särskilt från Telias håll. Inte nog med att man måste välja mellan så många abonnemang och tillval att det är helt omöjligt att ha koll på alla faktorer, utan en hel del av informationen är bristfällig eller rent av felaktig.

Som ett exempel på detta kan jag nämna Telias abonnemang “Telia Mobil Fastpris Privat”. Man skulle ju kunna anta att man då betalar ett “fast pris” och sedan kan ringa hur mycket man vill. Detta är inte sant. I verkligheten handlar det om att man betalar massor med pengar i månadsavgift för att få en (visserligen rejält stor) drös “samtalsminuter som ingår”, och efter det får du betala i samanhanget höga samtalstaxor. Liknande konstruktioner finns runt ett flertal av abonnemangen.

Rent generellt vill jag inte dra några slutsatser om vilken operatör som är “bäst” — min förhoppning är att du kan avgöra själv med den här informationen vad som passar just dig. Det jag direkt kan se utifrån datan är att Telenor är mer konsekventa i sin prissättning. Om du köper ett abonnemang där så spelar det inte så stor roll om du väljer att betala mycket som klumpsumma eller mycket som förhöjd abonnemangsavgift — slutsumman är (i stort sett) densamma ändå.

Telia å andra sidan spretar rätt mycket i sin prissättning, så se till att kontrollera exakt vad ditt val landar på. Generellt sett verkar det som att Telia vill ha ränta på pengarna ifall man betalar via abonnemangsavgift — ju mindre man betalar som klumpsumma desto mer får man betala totalt. En del av Telias alternativ är mer lämpade för de som är intresserade mestadels av internettrafik, vilket inte riktigt tycks ha någon motsvarighet hos Telenor.

Att notera om du ramlat in här avsevärt efter att artikeln skrevs: Datan är från 2009-07-05 och innehåller vissa tillfälliga erbjudanden. Jag kan inte garantera att det stämmer med läget efter detta datum.

Läs tabellen.

PS. Om någon är intresserad av datan i annat format eller har några roliga idéer om vad man kan göra mer med den, hör av er.

  1. Jajösses. Jag har själv grubblat på en iPhone bra länge nu, men jag har fortfarande ett års bindningstid hos Tre. Tänkte vänta och se vad de har för priser.

    Suck, varför kan man helt enkelt inte köpa en iPhone? Man kan tycka att Apple borde vara intresserade av att göra det enkelt för potentiella kunder.