En svart advent

Postat Monday, November 30, 2009 om Integritet

Jag har inte tid.

Men jag skriver i alla fall. Det här är så oerhört viktigt, så bestörtande tråkigt och så fantastiskt absurdt att det över huvud taget händer. Nu är det bara timmar kvar tills klockan slår över till första december, 2009. Det är startskottet för inkopplingen av Sveriges utan motstycke största övervakning av sina medborgare någonsin, något som får IB-affären att likna barnens hemliga klubb i trädkojan med småskvaller.

Opassande frågar “Vad gjorde du när kablarna kopplades in?” Mitt svar får bli “jobbade”… men jag kan inte låta det hela gå obemärkt förbi, så jag ger er några tänkvärda citat för dagen:

Drottningsylt filosoferar om varför hon lägger ner sån energi och motivation på kampen:

I grund och botten handlar det för mig ändå om att jag ska kunna se min son i ögonen och säga att jag gjorde vad jag kunde och orkade. För din skull, för att du inte skulle växa upp och tro att det är normalt att andra har rätt att kontrollera all din kommunikation oavsett om det är din mamma eller staten.

Falkvinge uppmärksammar uppropet för att få Telia att låta bli att koppla in kablarna, där jag får känslan att lite vadsom kommer med. Min egen post länkas till exempel, trots att den knappast är en post i uppropet och dess något mörkare budskap… men jag skulle trots allt bli mycket glatt överaskad ifall det nu skulle bli så att Telia gick den vägen. Rick avslutar med något jag verkligen tror på:

Enda sättet att få dem att bry sig är att slå där det gör ont. Det finns två sådana ställen: deras budget och deras maktbas. Skammen att fällas för brott mot mänskliga rättigheter är inget de bryr sig om. (Och det säger väl något i sig.)Piratpartiet slår redan mot deras maktbas. Det är dags att få det att göra ont på andra ställen också. Vi må ha fått en smäll, men vi reser oss upp som en och tar helt enkelt inte vad som helst.

Det fångar lite andemeningen i mitt förra inlägg. Det är upp till oss, vi måste göra det vi kan på egen hand. Att ha Telia som enda hopp är lite fattigt.

Josh vänder och vrider på saken för att komma fram till det faktum att lagen införs i total brist på faktiska yttre eller inre hot mot rikets säkerhet, och att det därför måste finnas något annat skäl att vilja övervaka allt och alla:

Med sin övervakningsiver har regimen blivit ett hot mot allmänheten, och därför finns det i framtiden en reell risk för att allmänheten blir ett hot mot regimen (vilket i regimens ögon är detsamma som ett hot mot rikets säkerhet) och således motiverar införandet av FRA-lagen införandet av FRA-lagen. Hängde ni med?

Den första december är en mörk dag i år. Det sedvanliga ljuständandet och glimmandet med en början till nedräkning inför julen finns liksom inte där. Glädjen saknas.

Kom ihåg vad du gjorde när kablarna kopplades in, och hur det kändes, när det drar ihop sig till val nästa år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

  1. […] Amanda Brihed, MinaModerataKarameller, Sagor från livbåten, Sugbloggen, Calandrellas Blogg, Sliced Lime, Ravennas Blogg, […]

  2. […] Bussföraren, If I lay here, Händelsehorisont, Magnihasa, I polemik, Berinder, Kverulant, Skivad lime, Svensson, Maloki, Conjoiner, Sandrability, Deeped, Enligt min humla, Syrrans granne, Blå borgen, […]

  3. […] Farmor Gun, If I lay here, Händelsehorisont, Magnihasa, I polemik, Berinder, Kverulant, Skivad Lime, Svensson, Maloki (igen), Conjoiner, Deepedition, Sandrability, Enligt min humla, Syrrans granne, […]