Människorättskämpe avskedad efter anonyma mailhot

Postat Wednesday, December 9, 2009 om Rättssäkerhet

Chefredaktören för Villaliv, Ingrid Carlqvist, har engagerat sig i frågor som rör rättsäkerhet i sexualfall. Hon gav nyligen ut boken “Inte utan mina söner”, om ett fall där en mamma kidnappade sina barn (som pappan hade enskild vårdnad om), och om hur svenska myndigheter sedan vägrade pappan hjälp när han desperat sökte efter dem. I samband med detta startade hon en blogg.

Under hela denna tid har hon trakaserats av någon som skickat mail med en massa absurda påståenden som att hon “har för vana att besöka pedofiler i fängelse och tala för deras sak”. Detta polisanmäldes, men polisen lade ner förundersökningen. Personen i fråga mailade tidigare även hennes chef, som tvingade henne att lägga ner en blogg. Nu har hon alltså börjat blogga igen, och som “straff” har hon avskedats.

Detta är inte okej. Man kan tycka vad man vill om hennes åsikter i sakfrågan hon bloggar om, men att förfölja henne är inte okej, och att någon tror på innehållet i några mail utan att undersöka sanningshalten och ser till att få någon avskedad över saken är direkt bestörtande. Åsiktsfriheten och yttrandefriheten måste få råda!

– Jag vill bara debattera rättsäkerhet, säger Ingrid Carlqvist. Och nu har de tagit min försörjning från mig.

Tidningens VD som tagit beslutet verkar inte ha någon särskilt frisk syn på demokrati och yttrandefrihet. Läs hans svar till Medborgarperspektiv, till exempel. Han påstår att det inkommit påtryckningar från annonsörer, vilket Second Opinion avslöjar som en lögn.

Att någon sparkas för åsikter uttryckta på sin blogg är något går tvärs emot både mina egna och Piratpartiets värderingar.

Jag uppmanar alla som över huvud taget bryr sig om människorätt och yttrandefrihet att protestera mot detta. Det är upp till dig och mig att visa att sådant här agerande är så oerhört mycket mer skadligt för en tidning än någon som har förskräkliga åsikter (som att det vore trevligt om rättsäkerheten gällde alla…).

  • Skriv till den ansvarige och berätta hur du känner: VD för Villaliv, Fredrik Lindblahd.
  • Sprid detta på twitter, skriv på din egen blogg om du har en, lägg en till bricka i bloggväggen:

Bloggar om detta: Pelle Billing, Medborgarperspektiv (och igen), Ord av Jerry, Pians, EP, Monica Arnesdotter Antosson, Daddy, Lilla My, Gunilla, GenusNytt, PappaRättsGruppen, Aktivarium (och igen), Dick ErixonKimhza Bremer, Mellan hägg och syrén, Tofflan, Catta, Ann Helena Rudberg, Maukonen, Mathisson, Dexion, Juristens Funderingar, och så klart Inte utan mina söner (och igen).

Media: Resumé, Pressmedelande från Blue Media, Helsingborgs Dagblad, Second Opinion, Journalisten.se, Corren, Expressen, Dagens Juridik.

Uppdatering: Jag har precis skickat iväg detta mail till Fredrik Lindblahd. Fritt att kopiera eller remixa efter behov:

Hej,

Jag skriver till dig angående avskedandet av Ingrid Carlqvist som chefredaktör för Villaliv. Det är sedan länge känt att det förekommit en hatkampanj mot henne, och att försöka tysta henne genom att avskeda henne på så lösa grunder är både ynkligt och fegt. Att alla får uttrycka sina åsikterär en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle.

Att hon dessutom brinner för just rättssäkerhet gör det hela ännu mer allvarligt. Självklart sätter hon sig i en utsatt situation när hon avslöjar hur vårt samhälles rättssystem missbrukas av sjuka individer, som hon gjort med både sin bok och sin blogg. Att hon blir anfallen av dessa individer är beklagligt men knappast inte oväntat. Att dessa sjuka individer får hjälp av tidningens utgivare är däremot bedrövligt.

Jag hoppas du inser hur skadligt detta är för tidningens namn, och jag hoppas du kan göra det rätta: ändra beslutet och gå ut med en offentlig ursäkt.

Min blogg om det hittar du här, och den är som du nog insett knappast ensam.

Hälsningar,
Mikael Hedberg


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

  1. Så klart skall sanningen fram…

    Leroy

  2. […] Andra om samma:Resume – 091208 Bloggande chefredaktör sparkas.Medborgarättsperspektiv – Bojkotta Ballingslöv, Får man engagera sig och ha åsikter vid sidan om jobbetAnn-Maris blogg – Sparkad chefredaktörMonica Antonsson – Ingrid Carlqvist: Inte utan mina sönerJuristens funderingar – Sverige 2009 – avskedad för sina åsikterarPelle Billing – Extremister angriper Ingrid CarlqvistGenusNytt – GenusNyttDick Erixon – Dick ErixonHelsingborgs Dagblad – Lars JohanssonSkivad Lime – Människorättskämpe avskedad […]