Kommunen tystar riksdagskandidat

Postat Tuesday, January 19, 2010 om Rättssäkerhet

I vanliga fall brukar man tala om lagens långa arm. Detta har i Sverige uppenbarligen slutat med, och övergått till att tala om vad de styrande vill, snarare än vad lagen säger. Piratpartiets nyligen valda riksdagskandidat Mikael Nordfeldth har fått sitt kontor raidat at polis.

Det är naturligtvis i sin ordning att polisen slår till om det finns någon brottsmisstanke. Enligt svensk lag krävs ett brott med fängelse i straffskalan för att polisen ska få göra en husrannsakan… men det tycks inte vara någon husrannsakan det handlar om. Eftersom Nordfeldth höll till i kommunens lokaler kunde polisen gå in utan husrannsakan. Kommunens ansvariga såg uttryckligen till att ingen kontaktade Nordfeldth. Väl inne bestlagtogs ett antal serverdatorer, en laptop och en extern hårddisk.

Brottet då? Inget alls. När Nordfeldth tagit sig till polisstationen och lyckats få tag på någon fick han veta att han inte var misstänkt för något brott alls. Kommunens polisanmälan hade gjorts på grund av “mycket trafik mot en IP-adress”. Inget brott, luddig anmälan — men polisen lämnar inte tillbaks datorerna.

Detta är lite som att polisen beslagtar mängder med utrustning, inklusive dokumentskåp och pärmar, för att någon viss adress får mycket post. Fler och fler tillslag på senare tid vittnar om att polisen tycks kunna bete sig lite hur som helst om det är datorer inblandade. Det beslagtas till höger och vänster, och finns ingen sorts rimlighet i hur länge prylarna behålls.

Till saken hör även att riksdagskandidatens blogg tystnade och försvann när polisen beslagtog servern som drev den. Det ställer oss i ett mycket intressant läge där kommunen tystar en kritiker i opposition. Jag är inte konspirationsteoretiskt lagd nog för att tro att detta var meningen, men på mycket luddiga grunder är det ändå det man har gjort.

Bloggen är nu uppe igen på en annan server, och Nordfeldth berättar själv om tillslaget. Jag misstänker att det kommer gå med detta som med alla andra tillslag på senare tid: polisen kommer vägra lämna tillbaks utrustningen inom rimlig tid, och saken kommer glömmas bort och rinna ut i sanden. Fotavtrycken spolas snart bort, och ingen märker vår sakta vandring mot en polisstat av rang.

Andra som kommenterar: Troberg, Full Mental Straightjacket, Webhackande, Soso, Ershag.


Bildcredits: inevernu

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 1. Wuääh, vilken hemsk rubricering. Det låter som att det skulle vara för att jag är piratpartist de gör detta. Sådana indicier är jag inte redo att påtala riktigt ännu…

 2. Linkbait, kanske 😉 Texten talar ju tydligt om att jag inte heller tror det i alla fall, men jag tycker det är intressant att det sker sådär utan eftertanke på vad det är man tar ner till höger och vänster.

  Det är intressant att se på konsekvenser för handlande, för det är ju trots allt det som folk måste ta ansvar för.

 3. […] Andra som skriver om samma ämne: Anna Troberg, Qeruiem, soso, MMN-O själv, Richie, Skivad Lime […]

 4. Mikael – Idag som det ser ut, börjar det faktist nästan bli läge att bli så paranoid faktiskt :/

  Jag höll också på att skriva ihop något om det hela.. men länkar nog till det här inlägget och till ditt senaste inlägg.

  Hoppas det ordnar sig och att du får igenom din dator Mikael!

 5. […] som skriver Anna, Berinder, soso, webhackande, FMS, Skivad Lime och Mikael […]

 6. […] undrar om Umeå Kommuns IT-avdelning och Umeåpolisen varit medveten om att de raidat en riksdagskandidat? Jag tror inte det, för då hade de nog varit lite varsammare — eller åtminstone hoppas jag […]