Människorättskämpen Google?

Postat Wednesday, January 13, 2010 om Informationspolitik

Det har skrivits mycket om Google idag, och draget att hota Kina att stänga sin tjänst om inte… något. Vad exakt det är Google vill ha ut av de nya samtalen med kinesiska regeringen är oklart. Vissa påstår att man kräver att få ta bort censuren, vilket i så fall nästan är skrattretande naivt. Handlingen är i alla fall ett svar på att kinesiska regeringens knäckare brutit sig in hos Google och snott information.

I nästan samtliga fall hyllas nu Google som förkämpar för mänskliga rättigheter, som nu bjuder upp till krig mot den stora kinesiska brandväggen (med några trevliga undantag). Det talas om hur detta skulle kunna ha stor betydelse för även oss i väst, och liknande stora ord.

Jag har mycket svårt att se allt det här. Jag ser ett företag som accepterat att leverera en censurlösning till Kina för profitens skull. Mänskliga rättigheter spelade inte så stor roll då. Inte förrens den egna datorsäkerheten hotats och efter lång tids dåliga affärer i landet agerade man, och då med någon sorts hot om att stänga verksamheten. Jag är övertygad om att det är ett businessbeslut som handlar om profit vs. kostnad och om avtalsdetaljer med de kinesiska myndigheterna.

Tänk efter en stund. Vad är det alla förväntar sig ska hända? Kommer Kina, nu när det hotas av en sökmotor som en femtedel av internetanvändarna i landet använder och som man tidigare systematiskt tryckt undan till förmån för lokala alternativ, direkt att backa från sin policy om censur? Det är föga sannolikt — om Google försvann i Kina skulle de inhemska sökmotorerna ta över den trafiken och ingen skulle blinka. Folket är ju ändå vana med att siter stängs till höger och vänster där. Så varför skulle myndigheterna bry sig något nämnvärt? Förmodligen är det enda Google förväntar sig lite ersättning för skedd skada och nya tomma löften om att knäckarna lämnar dem i fred, eller lite förbättring av ett alltmer skamfilat rykte när man ändå tänkt dra sig ur Kina.

Jag välkomnar visserligen det här draget från Google sida, men jag tror inte man ska dra för stora slutsatser av det. Ett företag som Google hade på ett kraftfullt sätt kunnat markera Internets principer om global informationsfrihet genom att helt enkelt vägra censurera sina resultat, i Kina lika väl som i Tyskland eller andra censurglada nationer. Att göra det hade tvingat länderna ta svåra beslut om censur kontra en ökande isolation, men Google har följt pengaströmmen och istället betalat med användarnas informationsfrihet.

Google har genom åren haft många ypperliga tillfällen att ta mänskliga rättigheter i försvar genom att utnyttja nätets globala struktur. Istället har man konsekvent valt att öka sin lokala kapacitet och böja sig för den lokala maktens nyckfulhet. Jag har mycket svårt att tro att det här skulle innebära någon större ändring av den kurs man valt att hålla, även om jag naturligtvis hoppas att jag har fel.


Bildcredits: thelampnyc, noroute

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 1. Jag instämmer helt! Jag är själv väldigt skeptisk till det hela. Det känns mest som att de vill markera att de inte tolererar att bli hackade, eller liknande.

 2. Kritik mot alla företeelser är naturligtvis sund. Själv jublar jag.

  Google är ett företag och har som primär uppgift att tjäna pengar. Deras affärsmodell har dock varit konsekvent bisarr – De frågar sig själva vad kunderna vill ha, utvecklar verktygen, och erbjuder tjänsten gratis. Därefter hittar de på sätt att tjäna pengar på det.

  En utveckling som vi hittills bara sett hos open source-rörelsen.

  Google vårdar sin goodwill hos kunderna. Detta ger dem fler marknadsmöjligheter och står som grund för deras explosionsartade utveckling. Att de inte har konkurrenter ännu är för att resterande stora ålderstigna drakar inte insett vidden i konceptet.

  Jag behövde bara ställa mig frågan “Ja, vilka andra jätteföretag hade ens markerat mot Kina om de hade haft den marknaden?” Jag kom fram till exakt 0.
  Google är ett företag som drivs i vinstsyfte men likväl har funnit fram till att man kan slå stort kapital genom att främst av allt göra kunderna nöjda. Så länge som de kör med det konceptet så köper jag dem som en framgångshistoria på alla plan.

  Sedan är viss skepsis ett naturligt tillstånd hos pirater och jag är inget undantag. Google har tagit en stor risk i och med detta uttalande:
  http://googleblog.blogspot.com/2010/01/new-approach-to-china.html

  Citat: “We have decided we are no longer willing to continue censoring our results on Google.cn, and so over the next few weeks we will be discussing with the Chinese government the basis on which we could operate an unfiltered search engine within the law, if at all. We recognize that this may well mean having to shut down Google.cn, and potentially our offices in China.”

  Låter som ord och inga visor. Han fortsätter med att uttryckligen påpeka att beslutet tagits från USA och inte involverat medarbetarna på Google.cn.

  Har faktiskt aldrig sett ett större företag i någon form publicera en så pass klart fördömande blogg annat än mot fildelare. 🙂