På vänsterfronten intet nytt

Postat Friday, January 22, 2010 om Integritet

Vänsterblocket vill gärna profilera sig som att de är integritetens vänner. När högern har slagit till med FRA och IPRED och när Bildt mycket ihåligt säger sig vara integritetens förkämpe men samtidigt inte förstår problemet med FRA, öppnas naturligtvis en jättestor möjlighet för röd-gröna blocket.

I ord tar socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet chansen. Riv upp FRA, säger man (men IPRED är bara lite fel, det kan vi lappa och laga). Förresten, (s) vill nog ha en FRA-lag ändå, men man vill undersöka det lite extra först… jag vet inte exakt vad jag ska tolka alla dessa budskap som.

Nu kommer dessutom en socialdemokratisk riksdagsledamot med en fråga om det inte vore lite najs med fler övervakningskameror? Nere för räkning efter en höger-näve och helt knockad av en vänstersving? Är det ingen i riksdagen som fattat något om integritet över huvud taget?

Så kameror då? Vore det inte bra med lite fler kameror, så vi kan förhindra brott? Man kan till att börja med se på den forskning som gjorts, som kommit fram till att kameror minskar brottsligheten ibland (ungefär hälften av fallen), ibland ökar brottsligheten (i en fjärdedel av fallen) och i övriga fall inte har någon effekt. Det verkar ju bra, förbättring oftare än försämring? Tyvärr är förbättringen i brottsligheten ynka 4%.

En snabb sökning tycks indikera att det förekommer en del skolbränder i landet. I genomsnitt tycks det röra sig om ungefär en brand i månaden, vilket då skulle innebära att man genom att sätta upp heltäckande kameraövervakning runt samtliga landets skolor skulle kunna förhindra en brand var 25:e månad eller så.

Nackdelen med kameror? De spelar in vad man annars skulle kunna anta var privat, och kanske förevigar dina klumpigaste stunder — eller varför inte intima stunder? Just skolor och liknande miljöer som nämns i socialdemokratens fråga är också platser där det är som allra mest illa med pinsamheter. Hela skolgången är enda stor vandring i statusträsket, och få saker trycker ner någon så mycket som att göras till åtlöje inför klassen.

Att det dessutom spelas in av en kamera och någon i vaktbåset skrattar gått åt ditt missöde är extra trist. Och Full Mental Straightjacket förklarar med all önskvärd tydlighet problemet: system läcker. När din värsta dag i skolan hamnat på youtube och spridits till hela skolan på Facebook, hur bra mår du då? Eller när den där hemliga kärlekens kyss fastnat på band och skickats runt till alla…?

Till och med militärens högteknologi missbrukas för att någon tyckte det var roligt att tjuvkika från avstånd, och nätet glömmer inte — det snarare förstärker och vips är det inte bara en road helikopterbesättning som sett er i bilen utan halva världen.

Problemet här är inte vakten som frestades för mycket att lägga upp filmen på youtube eller helikopterpiloten, vilket man kanske kan tycka. Problemet är att frestelsen fanns där över huvud taget — med en aldrig sinande ström av nya övervakningskameror så ökar frestelsen och det händer garanterat alltmer ofta.

Nästa problem är ändamålsglidningen som oundvikligen följer. När vi nu har kameror över hela skolan, varför då inte använda dem för att spåra skolkande elever?

När våra skolor helt givit upp kampen mot mobbning, hjälplöst flyttar runt mobbade istället för mobbare, när utbildningen tagit baksätet och snålheten tagit framsätet i en institution där eleverna kan lära lärarna mer om IT än omvänt, så kanske det borde vara andra saker som man fokuserade på? Kan det rentav vara så att det finns en djupare bakomliggande orsak här till dessa bränder?

Kan vara något att effektivisera, rentav.


Bildcredits: Steffen M. Boelaars, Carlos Castillo

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 1. […] Skivad lime tog och grävde vidare i det här och kom med många kloka ord! Publicerad […]

 2. […] Skivad lime tog och grävde vidare i det här och kom med många kloka ord! Publicerad […]

 3. Uppenbarligen är det här inte en traditionell höger-vänsterfråga. Det handlar nog mera om makt.

  De partier som på något vis ser sig som förkämpar för den rådande samhällsordningen har alla kommit till den slutsatsen att övervakning är bra och att Internet måste kontrolleras.

  Av Riksdagspartierna är det enbart MP och VP som ifrågasätter detta – och de har följdriktigen minst att säga till om och har därtill haft minst påverkan i uppbyggnaden av det samhälle vi har idag

  Exakt vad man ska dra för slutsatser av detta kan man diskutera, men det framstår som om det inte finns särskilt mycket vilja till ändrade synsätt i partiledningarna.

 4. @Mikael H: Ännu ett bra inlägg! Den lätt konspiratoriska antydningen i slutet vet jag väl inte om jag ställer upp på men samtidigt kommer jag på mig själv med att numera knappt lyfta på ögonbrynen när saker sker som jag för bara några år sedan skulle ha blivit skogstokig av. En sak är i varje fall säker och det är att med den här utvecklingen så är det inte konstigt om konpirationsteoretiserat ökar… Det känns knappt som man behöver bry sig om konspirationstankarnas sannolik längre med tanke på att det som sker fullkomligt öppet och inför öppen ridǻ är så ruggigt främmade för ett fritt demokratiskt samhälle.

  @Jens-Jasper: Du gör samma analys som jag, dvs de som har ett egenintresse i ett systems överlevnad motsätter sig alltid nyare system trots eventuellt bättre potential i dess.

  Bland de stora etablerade partierna ser vi följaktligen en fullkomligt bizarr omdefinition av demokrati som ett system där man först och främst tävlar om makten för dess egen skull istället för att sträva efter densamma som ett medel att uppnå visioner och föränding.

  I dessa tider av lätt överdrivet fokus på ekonomin så kan man ju krasst resonera kring kostnaden det innebär att de som slåss om makten prioriterar intrycket av vem som åstadkommer resultat framför att verkligen åstadkomma något… Med “åstadkomma” menar jag för övrigt bygga istället för rasera.

 5. Hmmm, your comment seems a bit spammy. We’re not real big on spam around here.

  Jag lovar, det är inte spam:

  http://www.thomastvivlaren.se/2010/01/benito-brassar-bazooka.html

 6. @Thomas: Hängde inte riktigt med på exakt vad du tyckte var lite konspiratoriskt på slutet?

 7. Grymt inlägg. (Förutom kanske sista meningen som känns väldigt spekulativ)

 8. Tänkte bara upplysa om en slimmad, reklamfri IP lookup-service jag just hittade: http://ipboo.com

  Grymt att kunna kolla sin IP och att proxy eller VPN funkar