Primärvalsröstande

Postat Monday, January 18, 2010 om Piratpartiet

Många bloggare har lyft kandidater och talat om vem just du ska rösta på.  Nej, det var lite hårt formulerat… många har talat om vem just de själva ska rösta på, men det hade ju egentligen inte funnits någon anledning att tala om det om det inte också fanns en tanke om påverkan.

Jag själv är lite ambivalent inför det hela. Jag har själv fått frågor om vilka jag röstar på, till och med med en rätt tydlig underton av “tala om för mig hur jag ska rösta”. Det sätter mig i en sits som jag tycker känns lite knepig. Jag känner visserligen att jag har bra anledningar till hur jag satt ihop min lista som jag gärna skulle dela med mig av, men jag känner också att var och en bör göra sitt eget val.

Jag bestämde mig som ni kanske förstår att inte berätta hur jag valde. Jag tänker inte berätta nu heller, även fast valet är slut…. det känns inte som att det finns något direkt intresse i det annat än att boosta egon och dela ut besvikelse.

Det jag däremot tänker göra är att tala om vilka kriterier som jag använde mig av.

Kvotering?

Jag har valt en kandidatlista som i princip kan anses vara kvoterad till “varannan damernas” (vilket för övrigt är ett rätt korkat namn). Mina principer är att kvotering är en olämplig prinicp att tillämpa, då varje person bör få ha samma chanser att nå fram.

Det finns två saker som gör att jag frångår den principen:

1. Bland de kandidater som jag valde mellan var ändå en större del kvinnor än partiets könsfördelning. Jag vet inte riktigt vad det beror på, om det helt enkelt är så att partiets kvinnor är duktigare på att nå fram med bra argument utan att låta rabiata, eller vad det nu kan vara. Det kan man nog spekulera om djupare, men detta är inte rätt plats för det.

Jag kände när jag var klar med min lista att jag inte kunde komma på någon man som jag direkt lämnat utanför.

2. Partiets valsedlar kommer ändå att kvoteras. Om detta nu ska tillämpas så känner jag ändå att jag vill vara med och bestämma alla positionerna.

Jag går dessutom ett steg längre och erkänner att även frångåendet av principen i och med att partiets valsedlar kvoteras förmodligen är ett strategiskt riktigt beslut för oss, eftersom statistisk 50/50-jämställdhet är viktig för många.

(Som en sidenote bör jag nog även påpeka att om jag struntat i kvoteringen och bara slängt in kandidater enligt tycke skulle det förmodligen inneburit fler kvinnor i toppen. Oh well.)

Rättviseargumentet och kändisskap

En del kritik har hörts för att bara “kända” namn får röster i den röra som primärvalsutfrågningen har varit. Det kan till viss del stämma tror jag, men jag ser inte nödvändigtvis detta som något negativt.

“Kändisskap” inom piratpartiet är inte så slumpmässigt som i pre-internet-eran eller andra samanhang. Partiets opinionsbildningsarbete sker till stora delar via de bloggar som gjort vissa personer till “kändisar”, och min kännedom om hur mycket tid och engagemang som krävs för att driva en blogg innebär att detta är ett sorts bevis på att kandidaten är beredd att lägga den energi som krävs för partiets räkning.

Jag har sett ett antal kandidater som dykt upp i en snabbt hophafsad forumpost, slängt upp en blogg i samband med kandidaturen och sedan tycker det är tråkigt att vissa får någon sorts fördel av att ha aktivt arbetat med opionsbildning i samband med partiet i åratal… jaha? Ja, jag föredrar Josh före någon med tre poster: “hej, ny blogg”, “jag kandiderar” och en valfri post till (just tre poster tycks vara genomsnittet för dessa bloggar) och som sedan legat död i två månader (avstår från att länka då jag inte vill peka ut någon).

Det finns visserligen bra forumutfrågningar i kandidattrådarna också. Men det kan aldrig nå upp till den nivå av förtroende för någons vettighet som jag kan få av att en längre tid läsa en blogg, eller till och med att då och då följa länkar till en blogg via någon annan.

Jag har alltså uteslutande röstat på kandidater med aktiva bloggar, och som haft aktiva bloggar sedan innan primärvalet kom på tanken.

Vågmästarrollen

En sak till bör nämnas. Jag ser partiets vågmästarstrategi som otroligt viktig. Därför har jag enbart röstat på kandidater som accepterar denna roll och som kommer hålla sig borta från andra frågor i riksdagen. Vill man syssla med arbetslösas situation, skatter eller i princip vad som helst som inte ryms under partiets program bör man inte heller representera partiet.

Jag ser med vad som bara kan beskrivas som skräck på kandidater som tycker det är okej att bedriva annan politik vid sidan om. Detta kan utan tvekan sänka hela partiets trovärdighet och möjligheterna att agera vågmästare försvinner om delar av partiets riksdagsgrupp bekänner sig till ett block.

Nu återstår bara att vänta på resultaten, som kommer i eftermiddag.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

  1. Det känns varmt i hjärtat att veta att du föredrar mig framför någon som har en blogg med tre poster. 😉

    Skämt åsido – utmärkt text. Jag anser förvisso att det är helt i sin ordning att ägna sig åt opinionsbildning och påverkan men vi resonerar helt lika i våra val att berätta hur vi röstar.

  2. […] är väl top 10-kandidaterna som kommer ligga på samtliga listor. Resten kommer vara baserat på eventuell kvotering samt hur pirater i olika distrikt röstat, vilket inte verkar finnas med i datat. Så, <abbr […]

  3. […] visar ett imponerande engagemang och precis som alla de som ställt frågor på forumet. Engagemanget och noggrannheten i folks val kan man också imponera av. Att kandidaterna är engagerade är en annan […]