Studiebesök i fördelningspolitikens land

Postat Monday, January 25, 2010 om Piratpartiet

Så var årets första partiledardebatt avklarad, och slutsatsen blev väl att det hela var måttligt intressant pajkastning. Moderaterna har närmat sig Socialdemokraterna så mycket att det återstår ganska lite att bråka om. Skumrask sammanfattar det hela på ett utmärkt sätt.

I samband med det så kom jag att tänka på något jag såg i ett kommentarfält nyligen (kommer tyvärr inte ihåg vilket, så någon länkkärlek blir det inte). ProjO visar nämligen ett exempel på det i sin analys av partiledardebatten, men är i gott sällskap då samma sorts uttryck använts av Falkvinge, Livbåten och Troberg, bara för att nämna några. Jag har som sagt inte kvar länken till kommentaren, men det var ungefär så här:

Ni pirater är helt respektlösa. Ni talar om “några procent hit och dit” som om det var oviktigt. Det är våra liv ni talar om!

Det slog mig omedelbart att det finns en djup sanning i det. Vi har alla i partiet bestämt oss att våra frågor är viktigare än fördelningspolitiken. Det är så vi kan enas som en såpass stark politisk kraft. Men det får inte innebära att vi trycker ner andra frågor — dessa frågor är mindre viktiga, men inte oviktiga!

Att benämna fördelningsfrågorna så nedvärderande gör oss alla en otjänst. Dessa frågor är viktiga för människor där ute — de kan innebära skillnaden mellan misär och ett drägligt liv för någon i försäkringskassans klor. Vår uppgift i den stundande valrörelsen är att förklara varför våra frågor är viktigare, inte att se ner på andra frågor (och i förlängningen de människor som anser att de är viktiga).

Vi måste bry oss om dessa människor även om vi inte tar ställning i deras hjärtefrågor. Vi måste förklara hur våra frågor påverkar även dem, och det kräver mer än ett nedvärderande tal om procent hit och dit, hur frustrerande det än kan kännas att människor värderar frågor på ett annat sätt än vi.

Det finns integritetsaspekter på frågor nästan överallt i debatten. Ta fram vår styrka och visa upp hur detta påverkar alla, och framför allt visa empati inför människors livssituation. Kalla ord vinner inga hjärtan.


Bildcredits: SethLemmons

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

  1. Det finns en hel del sanning i det du skriver. Det tål att funderas över.

  2. […] har personligen gjort bedömningen att de här frågorna påverkar mitt liv mer än många andra viktiga politiska […]

  3. Det få bli manuell ping den här gången med (din spamvakt är som Stalin mot oliktänkande):

    http://www.thomastvivlaren.se/2010/01/80-64-4-0.html

  4. Att säga andra frågor är oviktiga är både felaktigt och otaktiskt.

    Däremot kan man motivera att piratfrågorna är viktigare med att de är grundläggande demokratifrågor och på sikt avgör om vi kommer att ha något folkligt inflytande, om vi över huvud taget kommer att kunna påverka andra frågor.

  5. […] finns anledning att debattera huruvida vi inom Piratpartiet gör rätt som går till val på ett fokuserat program. Det finns de som […]