Can’t happen here

Postat Thursday, February 4, 2010 om Piratpartiet

Det senaste året med mitt ökade engagemang i Piratpartiet har inneburit en hel del debatterande av integritetsfrågor, både online men även efter att jag blivit indragen i diverse diskussioner runt middagsbord och fikabord (ni vet, med verklighetens folk).

Det allra svåraste och mest vanligt förekommande argumentet är nog foliehatts-argumentet: “Tror du verkligen det där skulle kunna hända här? Vi bor ju inte i Ryssland.”

Det uppstår ett moment 22 här: när någon reagerar på det som håller på att ske, får denne gärna höra att det inte kan ske, för då skulle någon reagerat. Jag håller med… det är alldeles vansinnigt att tro att samtliga riksdagspartier skulle ställa sig bakom en lagändring som gör alla mobiltelefoner till statliga spårsändare, och sparar undan precis alla du talar med, var du var och när det skedde.

Det låter fullständigt orimligt. Jag skulle aldrig tro på det, om jag inte med egna ögon såg det ske… och just där uppstår problemet, eftersom andra inte alla gånger kan se att det händer. Det är lättare att tro på alla utsagor om att FRA-lagen skulle vara rättssäker än att vira huvudet runt konceptet att precis alla vill övervaka mina telefonsamtal utan att jag är misstänkt för något brott.

Det finns så många små invändningar man kan dra om man verkligen inte vill tro på att det inte kan hända i vår fina demokrati.

Jag har inga bra svar — vi ser hur hela deklarationen om de mänskliga rättigheterna mals sönder i politikens kvarnar, men kan inte förmedla det till andra som tror att något sådant aldrig skulle kunna ske. Man kan peka på diverse beslut och dokument, men det ser aldrig så allvarligt ut om man tittar på ett beslut i taget

Vi kommer att se det med all tydlighet i valrörelsen. Piratpartiet kommer ta upp hur både alliansen, socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet vill genomföra datalagringsdirektivet. De etablerade partierna kommer att slå ifrån sig… och för den som inte redan är insatt finns risken att vi enkelt ignoreras som doomsayers som pratar om världens ände.

Jag har inga bra svar på hur man kan lösa det på ett sätt att kommunikationen fungerar även med de som inte redan är insatta i piratfrågorna, men det känns som att det är den kanske viktigaste frågan vi har att lösa inför valrörelsen. Förslag och åsikter uppskattas!

Jag menar för övrigt inte att budskapet aldrig går fram. Jag menar bara att det når nog ofta inte fram med den tydlighet och styrka som allvaret i frågorna kräver.


Bildcredits: jonycunha

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 1. […] Skivad Lime, Hax, Anna […]

 2. […] Farmorgun i NorrtäljeBloggpriset DexionMingel Stora Bloggpriset 2010 MinaModerataKaramellerCan't happen here Skivad limeDet handlar om samtal mellan människor Kent Persson (m) bloggTotalt 37 länkar senaste […]

 3. Då jag på tok för ofta hamnat i återvändsgränder, där folk helt enkelt inte vill förstå vad man menar, så kretsar mitt sinne ofta kring vad som skulle kunna vara synonymt med den digitala friheten från statens insyn.

  Häromdagen slog det mig. Den svarta pengen.

  Det skattesamhälle vi lever i idag, kom inte över en natt, utan växte långsamt fram. Förslagen genom åren, för hur detta skulle regleras, måste ha varit otaliga, och ändå måste vi inte skicka en en redogörelse till skattemyndigheten var gång vi öppnar vår plånbok.

  Uppenbarligen har integritetsaspekten vägt tyngre, en gång i tiden, och rätt formulerat kan detta användas till vår fördel.

  Dax att natta.

 4. Ja att många inte inser hur allvarligt det är märks trots allt på hur många röster dessa partier får oavsett vad de gör.

  Men med PP i rikstagen kan vi får mer ljus på det och kanske kanske kan det börja ske något.

 5. […] läsning: Skivad Lime, Rick Falkvinge, Sagor från […]

 6. Miljöpartiet och vänstern har så vitt jag vet uttalat sig konsekvent mot datalagringsdirektivet sedan det först diskuterades!

 7. Jonas: De har konsekvent sagt att de inte gillar det. Nu har de också sagt att de tänker rösta för det ändå.

  Talk is cheap. Det är vad man åstadkommer som räknas.

 8. […] Magnihasa, Peter Madison, Opassande, Björn Felten, Sultan, Sagor från livbåten, Skivad lime, Mikael Nilsson, Tankar från rooten, Anna Troberg, Genom röda ögon, Liberal och långsint, […]