Rättssäkerhet på undantag, del 2

Postat Friday, February 12, 2010 om Rättssäkerhet

Som ett brev på posten efter gårdagens inlägg så kommer då nästa exempel på hur polisen ser rättssäkerheten som något att ta sig runt. Poliser som hotar en fotograf med lite vad som helst, för att skrämmas. När männsikan har mage att veta att han har rätt att fotografera så greppar man efter ett offerlöst brott: du knarkar va?

Vad som helst för att få människan att ge sig, gå med på kohandel och radera bevis mot poliserna. Lögner. Hot. Aggressivitet. Våld.

Så på behörigt avstånd (för att inte störa poliserna i deras arbete) tog jag jag tre snabba bilder med min kamera. Poliserna undrar vad fan jag håller på med och jag förklarar att jag inte fotograferar de båda ungdomarna utan bara de två poliserna. Jag frågar om de är poliser men de svarar avböjande och istället undrar den första polisen varför jag tar foton och jag förklarar att jag skriver om kollektivtrafik och kontrollsystem. Då bryter helvetet lös.

Den andra polisen tar upp en kameramobil och fotar mig. Sedan tar den den andra polisen och rycker kameramobilen ur handen på mig medan polis nummer två trycker in mig i det hörn där de både tonåringarna tidigare stått inklämda. Den första polisen är väldigt hetsig och rycker i mina kläder. Han säger till mig att ta fram legitimation och jag undrar om jag är misstänkt för något brott. De förklarar att det är olagligt att fota här och jag förklarar att “det är det visst inte” och tar fram min legitimation.

Läs hela inlägget. Se på filmen.

Detta är ytterligare ett tydligt tecken på tiden vi är på väg in i. Det är därför Piratpartiet håller rättssäkerheten så högt. Ett polisväsende som använder gangstermetoder vinner inget förtroende från medborgarna, och det är viktigare än mycket annat.

Bild från en liknande händelse i Calgary

Det hela späs på av att det i princip aldrig förekommer några påföljder för övergrepp av den här sorten inom det Svenska polisväsendet. Internutredningar läggs ner, mycket undermålig bevisföring gör att åtal läggs ner, och så vidare. Kravallerna i Göteborg där mängder med oskyldiga tvingades ligga på kall asfalt i timtal ledde som bekant till precis ingenting alls, trots 170 anmälningar.

Sverige behöver en separat organisation för att utreda just sådant här — maktmissbruk från andra myndigheter — och på samma sätt som att våld mot tjänsteman bestraffas hårdare än annat våld måste våld av tjänsteman bestraffas hårdare.

För samtidigt som människors förtroende för polisen dalar och alltfler allvarliga brott ligger ouppklarade spenderas nya resurser på att sätta dit en hel ungdomsgeneration. Priorieringen går inte ihop.

Andra som skriver: Posterous, Alarik, Syrrans Granne, Adde, Arbetarperspektiv, Bea, Edwertz, Emretsson, Juridikbloggen, Tvivlaren, Kulturbloggen, odevetdu, PLC, Söderberg, the witch, Zac, Wagenius, Neo, dabitch, 之乎者也, planka.nu, Pumlan, Doria, Scaber Nestor, Andersson, MMK, Magnihasa, Drottningsylt, Röda linjen, GPF, Farmorgun, FMS, Ottinger, Deckarhuset, Ingerö, Hamburger Train, Hallén, SvDs ledarbloggen, Hornstull.nu, Nordin, Sunflower, Lars-Erick, whinar, Jonk, apelsineld, Segerfeldt, Infallsvinkel, soso, DNM, futuriteter, Ravenna, Svensson, Maloki, 301, Livbåten, Dynamic Man.

Även media börjar vakna: Nyheter24, SR, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet TV.


Bildcredits: thivierr

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 1. P1 sände ett intressant radioreportage häromdagen som kanske återknyter litet till detta: Kroppsvisitationer har givit litet resultat.

 2. Ett annat skrämmande exempel på rättsrötan som finns inom vissa delar av poliskåren, också Kanada:

  http://www.etc.se/15525/polis-infiltrerade-fredligt-moete/

  Det har ett par år på nacken, men det är så uppenbart att man mår illa…

 3. […] som skriver mer är Thomas tvivlaren, Blogge Skivad lime, och Oscar […]

 4. @Lake: Usch… den hade jag inte sett. Man borde väl inte förvånas, egentligen.

 5. […] ……………………………………………………………………………………………. […]

 6. […] Mina Moderata Karameller, Anders Widén, Thomas Tvivlaren, Farmor Gun, Oscar Schwartz, Magnihasa, Skivad Lime och många många […]

 7. […] ”nörd” de gav sig på den här gången var en person med kunskap och civilkurage. Vi ser ett bevis på att skyddet för medborgaren är viktigare än skyddet för staten och […]

 8. […] kan väl ha undgått att läsa Jesper Nilssons blogg om gårdagens incident. Fastän i stort sett alla kommenterat detta redan känner jag att även jag måste avlägga en […]

 9. […] kan väl ha undgått att läsa Jesper Nilssons blogg om gårdagens incident. Fastän i stortsett alla kommenterat detta redan känner jag att även jag måste avlägga en […]

 10. […] har skrivits vitt och brett om Polisen i tunnelbanan det senaste dygnet. Skivad Lime skriver inte bara intressanta tankar om det, utan har även en mängd länkar samlade i sitt […]

 11. Om du anmäler en dörrförsäljare för bedrägeri avskrivs anmälan direkt. Om en parkeringsvakt sätter en lapp på bilen eller att du har fått några kronor för mycket från försäkringskassan kommer du inte undan så lätt. Listan kan göras hur lång som helst! Därför får vi dras med fler och fler s.k. “bagatellbrott” för att ingen gör något. Rättsväsendet är inte vad det borde vara, så enkelt är det!

 12. […] Fråga riksdagsledamöterna, fråga riksdagskandidaterna, fråga ditt parti varför de har lagstiftat fram en lag som godtyckligt kan orsaka att någon blir dömd för ett övergrepp utan något offer, utan ens något misstänkt offer. Piratpartiet står för en stabil rättsäkerhet. Det är viktigt att hålla rättsäkerheten högt om man vill undvika ett polisväsende som använder gangstermetoder. […]