Vad är en mänsklig rättighet värd, MP?

Postat Thursday, February 11, 2010 om Replik

Maria Ferm har under dagen diskuterat datalagringsdirektiv i sitt kommentarfält till det här inlägget. Inlägget i sig står i rak motsats till nyheten som senare på eftermiddagen landade om att S, V och MP nu gjort upp om att datalagringsdirektivet skall implementeras.

Andra har redan skrivit om uppgörelsen: läs MiNimaliteter, FMS, Grodorna Kokar, Troberg, projO, Falkvinge, Dexe eller varför inte PPs pressmeddelande för lite fördjupning om det.

Jag själv reagerade snarare på en del saker ur Ferms kommentarer, där det tydligt framgår att MP inte ser några andra alternativ än att implementera direktivet:

Jag skulle dock gärna vilja höra PP:s strategi för att förhindra att datalagringsdirektivet blir svensk lag. Är det att gå ur EU? Att betala 300 000 kr om dagen i böter? Att försöka omförhandla direktivet?

Då undrar jag alltså vad MP anser att en mänsklig rättighet är värd? 300 000 kr om dagen i böter, för ett land som Sverige? Det är i runda slängar 3 öre per invånare det. 3 öre om dagen för att slippa få mina mänskliga rättigheter kränkta? Jamenvisst! Fram med plånboken utan tvekan! Vi kan till och med avrunda det uppåt och ge lite dricks — säg att vi betalar en hel krona i månaden!

För att ha något att jämföra med kan vi ju ta som exempel att denna avgift skulle motsvara ungefär 5 promille av en TV-avgift (alltså 0,5%). Mänskliga rättigheter är verkligen inte värt mycket för somliga.

Nu är det ju till och med enklare än så. Hur ska vi förhindra att det blir svensk lag? Vi låter bli att lagstifta om det. Senast jag kontrollerade var nämligen riksdagen den lagstiftande församlingen i det här landet. Vi anser att direktivet bör prövas av EG-domstolen, och tänker därför föra upp den där.

Och även om det inte av någon anledning skulle gå vägen, så ja… då får det väl vara så då. Det går ju tydligen bra att strunta i andra direktiv man inte anser är bra, så varför ska vi inte strunta i detta, när så mycket står på spel?

Skärpning MP! Om ni släpper principerna vid första lilla motgång var det inte mycket till principer till att börja med. Får mänskliga rättigheter inte kosta något alls om EU kommer med böter? Går ni med på precis vad som helst om EU hotar med vite? Var går i annat fall gränsen?

Tydligare tecken på att Piratpartiet behövs i riksdagen går nog inte att hitta.


Bildcredits: Muffet

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 1. V och MP har sålt sin själ. Integritet verkar inte vara mer än tomma ord. De pissar på alla oss som har talat gott för deras vägnar. De är SVIKARE i sann Federley-andra. De gör mig illa, de respekterar inte mitt privatliv.

 2. 300 000 om dagen är ju snorbilligt. PP kan ju alltid oja sig lite och “tvingas” lägga ned FRA för att finansiera böterna. 😉 Två flugor i samma smäll.

 3. För att använda Verner von Heidenstams ord (även om det egentligen handlade om annat, så kan jag inte låta bli att komma att tänka på det nu):

  “Det är skam, det är fläck på Sveriges banér, att medborgarrätt heter pengar”

 4. […] uppmärksammat det här är Rick Falkvinge, Grodorna kokar, Kverulant, Jacob Dexe och, inte minst, Skivad lime som verkligen visar vad som står på spel när han frågar ”Vad är en mänsklig värdighet […]

 5. Varför måste vi välja? Varför inte skita i direktivet och skita i att betala? Sånt har ju de “stora” EU-staterna gjort förr…

 6. Menar du på fullständigt allvar att ditt förslag att hantera detta är att betala _hundra miljoner_ per år i böter? Med option att EU-domstolen får öka detta belopp efter hand? Det är inte en politisk ståndpunkt, det är galenskap.

 7. Att gå ur EU är inte heller ett dumt alternativ. Inte för att EU någonsin skulle våga pressa det så långt, men ändå.

 8. @Jonas: varför är det galenskap när det gäller datalagring men inte när det gäller avlopp? Är alla andra partier galna som ignorerar avloppsdirektivet då, på samma sett?

  Det låter naturligtvis som om 100 miljoner kronor är hur mycket pengar som helst men man måste se saker i sitt sammanhang. 100 miljoner kronor kommer till exempel inte ens en femtedel på vägen för att täcka SIDAs administrativa kostnad. Dvs inte Sveriges bistånd utan kostnaden för hanteringen av Sveriges bistånd.

  Det är just därför man får lite klarhet i saker genom att slå ut kostnader på medborgarantalet.

  Staten har många stora utgiftsposter i budgeten som är urbota korkade. Att betala för att behålla våra mänskliga rättigheter vore inte en av dom.

 9. @anders: att gå ur EU är ett så enormt mycket större beslut. Personligen kan jag tro att det kanske skulle vara en mölig väg att gå generellt, men inte bara för att komma undan lite böter. I vilket fall som helst så ligger ett utträde ur EU väl utanför PPs område.

 10. Tack för att du tänker längre! Just när siffror används i dessa sammanhang så finns många poänger att hämta om man granskar dem en smula.

  Det var ju länge sedan som en beräkning baserad på vad upphovsrättsmaffian påstår sig förlora visade sig ligga i paritet med Italiens BNP på ett år.

  3 öre/dag för lite personlig integritet…tja, I’m in!

  Föredrar dock att vi totalvägrar och sätter ned foten. Det fallfärdiga rucklet till EU-institution kan ju få försöka förklara sig ur det motståndet!

 11. Sen kan man ju sätta det i relation till vad det skulle kosta att faktiskt införa skiten. Att bygga och upprätthålla infrastruktur för lagring är inte gratis.

 12. Misstänker att den ökade kostnaden för oss konsumenter vida kommer överstiga 100 mille per år när operatörerna tvingas införa skiten…

 13. Sverige är nettobetalare till EU. Det innebär att vi kan gör vad vi vill, om vi hade cojones. Vi kan glatt betala böter, för att därefter minska utbetalningarna till EU med samma summa…

  Vad ska de göra, sparka ut oss och förlora +17.000.000.000 varje år?

  Vi har en väldigt bra förhandlingsssits i alla frågor, men våra politiker skulle aldrig drömma om att använda den. Till skillnad från katastroflandet Grekland som hotade blockera alla nya Östeuropeiska medlemsländer om man inte tog in krishärden Cypern samtidigt – med resultat att EU nu har det eländet i knät.

  Därtill kan man vägra att betala böter med motivering att 100-tals andra direktiv inte har genomförts av övriga EU-länder.

  Men kärnan i den här frågan är ändå att våra söta politiker VILL införa den här lagen – vi behöver mer övervakning.

 14. […] senaste dagarna har det varit mycket skriverier och prat om datalagringsdirektivet. Först gjorde miljöpartiets spårkrör bort sig. […]