Censur medelst upphovsrätt, del 2

Postat Sunday, March 14, 2010 om Replik

Så var det då dags igen. Som jag skrev om i Upphovsrätt som censurverktyg och samhällsfara används ibland upphovsrätten för att rent ut tysta människor, fast någon upphovsrättsproblematik egentligen inte finns inblandad.

Nu är det Matte Matik som råkat illa ut på grund av sin Transgenusmotor. Uppsala Nya Tidning har blivit så upprörda att de skrivit mail och lite dolt sådär hotar med en polisanmälan. Detta alltså för att någon läser tidningen på ett sätt som man inte har avsett.

Jag undrar hur långt de tror att upphovsrätten sträcker sig? Måste jag använda deras tidning enligt instruktioner? Vad begår jag för brott om jag läser den upp och ner, om jag målar roliga grimasher på deras bilder, eller annat liknande?

Det som nu hänt är i klass med att hota med polisanmälan för att någon ser på en tavla man målat med färgade solglasögon. Och det är klart, UNT märker ju tydligt att Matte har fel färg på sina genusglasögon.

Det är visserligen en webbserver med i spelet, men programmet transgenus skulle precis lika bra kunna skrivas som et webbläsartillägg till t.ex. Firefox. Det skulle fungera lika bra som program, men mindre bra som poäng i debatten.

Detta är oerhört farligt för den öppna debatten. Transgenusmotorn är inget verktyg för att publicera saker, och har alltså inte publicerat saker — det är ett verktyg för att visa upp information som redan är publicerad, precis som en vanlig webbproxy, som googles översättningstjänst. Det är dessutom inget nytt påhitt — sidor som Smurfalizer har gjort samma sak mer eller mindre sedan webben uppfanns.

Matte orkar inte bråka, så han stängde tjänsten. Jag bråkar dock gärna för yttrandefrihetens och den öppna debattens skull (vilket inte borde vara någon nyhet). Bring it on, UNT.

Transgenus.skivadlime.se

Jag uppmanar alla piratpartister, piratsympatisörer och andra som bryr sig om fri debatt att spegla sidan, om ni har möjlighet. Jag har skapat nya versioner av filerna som Matte inte inkluderade och fixat en bugg som skapades av införandet av en GPL-kommentar. Hela paketet finns här.

Uppdatering: Efter Tors förslag i kommentarerna har jag lagt till en frame högs upp som klargör att transgenusifiering har skett och som tillhandahåller en länk till ursprungssidan. Paketet med källkoden innehåller även dessa.

Uppdatering 2: Det visar sig att det redan har lämnats in en polisanmälan, från Sundsvalls Tidning. Se lite mer info på cybernormer.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 1. Ett tips vore kanske att lägga till ett sidhuvud som gjorde det fullständigt klart att sidan behandlats. Då kan man åtminstone värja sig mot påståenden om att det finns sammanblandningsrisk.

 2. Kan ju vara något, ja.

 3. […] gärna mer på andra bloggar som skrivit om Transgenus. Exempelvis har nyheten om Transgenus även nått bloggare med […]

 4. Tack Mikael! Sorry, hann aldrig testa den efter kommentaren. Det är svårt att skriva kod med småbarn i knät (det ursäktar dock inte att resten av koden ser för j-vlig ut).

 5. Haha… den funkar ju Matte. Ibland ska man inte kräva för mycket av kod – skitkod är också en giltig lösning på vissa problem.

 6. Exemplen fungerar dock inte, eftersom konverteringstypen inte anges som del av request-strängen.

 7. […] Cybernormer skriver, som alltid, jättebra om Transgenus och visar på tidigare tjänster som fungerat likadant. Skivadlime förklarar varför han hostar transgenus nu. […]

 8. Märkte det. Skrev om det till tips om adresser att köra genom motorn för att ytterligare reducera risken av sammanblandning.

 9. Mikael!

  Snyggt jobbat! Fint att du tagit upp den kastade handduken och står upp mot de tidningar som tystat Matte Matik.

 10. Mycket bra gjort!

 11. […] efter polisanmälan om upphovsrättsbrott(!) men författaren lade ut källkoden på nätet och stafettpinnen är nu […]

 12. Man behöver inte gå så långt som att skriva ett Firefox-tillägg. Man kunde hellre porta koden till javascript slänga in den i sidhuvudet och låta den exekvera på klientsidan på något onload-event.

  Om intresse visas och ingen annan hinner först skulle jag nog kunna göra det nån kväll i veckan.

 13. […] Bland annat kan ni läsa om detta hos cybernormer under den för ämnet talande rubriken ”vad händer om man smurfar ett kön?”  Man kan läsa om det hos Perpettersson under rubriken ”Politisk kampanj polisanmäls” och transgenusmotorn finns igen (ny plats) tack vare Skivad Lime vilken skriver om det inträffade här. […]

 14. Jag tog mig friheten och patchade transgenus.. så Python behövs inte längre..

  http://paranoianormal.se/blog/2010/03/15/transgenus-nu-i-php-native/

 15. […] skriver om tidigare tjänster som fungerar likadant som transgenusmotorn. Skivadlime återuppväckte transgenusmotorn och önskar att övriga som har möjlighet också tillhandahåller funktionen. Paranoianormal har […]

 16. […] i ett helt annat ämne att UNT och ST skjuter sig i foten rejält angående transgenusmotorn. Skivad Lime tar upp handsken och kör […]

 17. […] fick reda på Matte Matiks problem sent under kvällen igår efter att jag läst slicedlimes inlägg om problemet. Jag hade tidigare själv inte hört talat om transgenusmotorn även om jag följer […]

 18. […] upphovsrätt. och det är i sin tur något som får bloggsvärmen att reagera. Kopplingen mellan upphovsrätt och yttrandefrihet fanns nämligen redan. Upphovsrätt och yttrandefrihet är i och med […]

 19. Missa inte min Genus-Hitlervideo som jag gjorde i julas: GENUSHITLER OCH GENUSVÄLDETS UNDERGÅNG 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=NDC0lL_AzPc

 20. […] orkade inte ta fighten. Som tur var finns det andra som gärna plockar upp staffet pinnen. Skivadlime lägger idag upp en spegling, han bidrar även till […]