En inblick i framtiden

Postat Thursday, March 25, 2010 om Informationspolitik

HAX rapporterar om det påbörjade bygget av en Europeisk censurvägg, i mångt och mycket likt den Kinesiska Brandväggen — redan 2012 ska den vara på plats. Man hyllar gärna Google som nu lämnar Kina samtidigt som man själv rustar för att begränsa invånarnas tillgång till “olämplig” information.

Det borde krypa i skinnet på vilken vettig människa som helst att någon politiker utifrån fullständigt godtycke kan komma att bestämma vad som är “lämplig” information — historien visar med all önskvärd tydlighet vad sådant leder till — och det som redan sker i Australien borde vara en varningsklocka av rang.

Jag bjuder på en inblick i hur framtiden kan bli, i form av Kinesiska regimens riktlinjer för hur nyheter om googles sorti ska rapporters, från Sanningsministeriet:

Alla chefredaktörer och ledare:

Google har officiellt tillkännagivit sitt utträde från den Kinesiska markanden. Detta är en högeffektsincident. Den har orsakat nätmedborgares diskussioner som inte begränsas till en kommersiell nivå. Visa därför strikt hänsyn till följande innehållskrav under denna period:

A. Nyheter

  1. Använd endast statens centrala huvudmedias (web) innehåll; använd inget material från andra källor
  2. Återrapportering får ej ske med ändrad rubrik
  3. Nyhetsrekommendationer bör referera till statens centrala huvudmedias webbsidor
  4. Producera ej relevanta ämnessidor; håll ej diskussionssessioner; utför ej relaterad undersökande journalistik;
  5. Online-program med experter och vetenskapsmän om detta ämne måste ansöka om tillstånd i förväg. Denna typ av program är strikt förbjudna på eget initiativ.
  6. Kontrollera noga kommentarfält tillhörande nyhetsartiklar.

Läs det hela (på engelska) hos China Digital Times. Jag slipper gärna ett EUs sanningsministerium helt. Tur att det finns ett parti som står upp för det.


Bildcredits: Wyrmworld

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Mikael Hedberg and Piratbloggar, Matt Dennis. Matt Dennis said: Is this how the rest of the world sees Australia and our proposed web censorship laws? http://is.gd/aZhcX (& no – I can't read it either!) […]

  2. […] bygget av de sociala nätverkskartor som börjar byggas m.h.a. verktyg som FRA. Johan Ingarö och Skivad Lime skriver i […]