Avsiktligt mord

Postat Monday, April 5, 2010 om Politik

Collateral Murder, har wikileaks döpt den film som slog ner som en bomb på Internet idag. Det är bildbevis på hur Amerikansk militär avsiktligt mördar människor som kommer för att hjälpa sårade på platsen efter ett tidigare anfall.

Sydsvenskan har översatt “collateral” till oavsiktligt, vilket på inget sätt stämmer… collateral är “sekundärt” eller “avsides” — den vanliga användningen är “collateral damage”, alltså skada på annat runt om kring som man accepterar för att slå ut ett mål. MEn alltså avsiktligt så det ryker om det.

Det tycks ha varit för detta som USA skickat agenter efter wikileaks, vilket på en gång gör det tydligt varför det är så viktigt med ett fritt och öppet nät. Det är Internets frihet som gör att sådana vidriga brott kan avslöjas, trots att en så stor makt som USA försöker stoppa det. Det blir också oerhört tydligt just varför det finns starka organisationer som vill censurera och stänga det öppna nätet.

Men tysta det försöker man. Youtube verkar ha låst besöksräknaren för videon så att den inte ska klättra bland populära videos och dyka upp. Det går dessutom inte att få fram videon om man söker efter den… vilket känns extremt likt hur Kina hanterar sin Internetcensur… det klassiska exemplet är ju hur man inte får fram något relevant om man söker efter massakern på himmelska fridens torg.

Uppdatering: Efter ett tips i kommentarerna om hur youtube-räknarna fungerar och efter att ha fått upp filmen ordentligt i sökresultaten när jag själv prövade har jag strykt sektionen ovan. Rätt ska vara rätt — även om det räcker med att skicka agenter efter någon för att jag ska anse att man försöker tysta dem.

Det är det här vi måste ta ställning för att förhindra. Det är jobbigt att se sådant här, med vilket kallblod man kan ge sig på oskyldiga, men det är ändå viktigt att det finns där för alla att se. Hjälp till du med — sprid budskapet, hjälp till med donationer till wikileaks eller hjälp till på annat sätt.

Den här videon innehåller otäcka bilder, och är riktigt tung att se. Detta är jobbigt, vidrigt, upprörande och så hemskt det bara kan bli. Jag tycker i vanlig ordning att du ska försöka se den om du orkar med, bara för att det är viktigt att inte blunda för sådant. Det är det här som kritiseras när folk kritiserar USAs krigföring i världen. Tänk på det här nästa gång det skitsnackas om massförstörelsevapen.

Uppdatering: Videon har nu bekräftats vara äkta.

Andra som skriver: HAX, Motpol, opassande, Scaber Nestor, xorbot, Svart Måndag, Nipe, Isobel, Wirfält, arkeoblog, Ipse Cogita, Ærø, Grevad Lux, Esbati, Kwat, roten, Sigurdhsson.

Även DN, Expressen och Aftonbladet har nu skrivit.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 1. Teknisk och antifoliehattisk rättelse: räknarna på Youtube uppdateras inte i realtid, det är inget ovanligt.

 2. Köper det, och gör en uppdatering. Verkar nu när jag prövar själv som om filmen dyker upp när man söker också. Tack för infon!

 3. […] and no news source dares to cover it? SlicedLime, one of the devs wrote a nice blog about it here: Avsiktligt mord // Skivad lime Google translate if needed. __________________ NOW […]

 4. […] Opassande, Nätverket Svart Måndag, Scaber Nestor, I Polemik, XORBOT och Skivad lime. […]

 5. […] har idag släppt en hemlig video på vad som hävdas vara Amerikanska soldater som öppnar eld mot ett dussintal civila mitt i ett bostadsområde. Videon är filmat från en helikopter som […]

 6. […] Detta är förskräckligt. Det är bra att Wikileaks existerar, så att sånt här blir känt för allmänheten. (Via Skivad Lime) […]

 7. Du har en viktig blogg
  Prisad vare nätet
  Och duktiga och modiga människor

 8. http://blackcamel.tumblr.com/post/502225873/rant Prisa vare alla blödiga, ni gör verkligen ingen skillnad alls

 9. […] Många skrev om det när det begav sig, bla. Emma Opassande, Scaber Nestor och Skivad Lime. […]