Fantasi, verklighet, våldtäkter och nymoralism

Postat Friday, April 2, 2010 om Replik

Malin Wollin ondgör sig i Aftonbladet Wendela över det Japanska spelet Rapelay. Spelet är ett i en genre erotiska spel, subgenren handlar om våldtäktsfantasier:

Jag vill veta vem som köper det här spelet. Vem följer efter en ensam tjej på tunnelbanan, drar upp hennes kjol och tränger in i henne.

Är det för grovt att skriva att man tränger in i henne? Man gör ju det.

Och så ska vi bli förvånade när en tonåring våldtar en kamrat och blir hyllad trots dom.

Jag vill veta varför det ska vara så otroligt svårt att hålla isär fantasi och verklighet. Vi har över ett antal generationer nu lyckats komma fram till att nej, det var nog inte så att rock & roll gjorde de unga till asociala monster, nej, våldet i filmer kladdade inte av sig på tittaren och skapade massmördande freaks, och nej, hårdrockens pentagram gjorde inte lyssnarna till satanister och till sist har vi kommit fram till att Drakar & Demoner inte får ungdomarna att sticka ihjäl varann.

Ibland får jag till och med något sorts hopp om att vi ska lyckas komma fram till att nästa syndabock, dataspelen, också är helt oskyldiga i överbryggandet av klyftan fantasi/verklighet.  Människor spelar dagarna i ända mördarsimulatorer, utan att för dens skull bli mördare. Men så fort det handlar om sex, ja då är det förstås något utomordentligt fel på den som spelar.

Denna moralism kommer ur vår sexualfientliga kristna värdegrund, där allt som handlar om sex per automatik är lite smått anmärkningsvärt och fult. Kan man verkligen fantisera om sådant utan att vilja agera ut det? Kombinera detta med lite ny teknologi för en explosionsartad moralpanik som aldrig tycks dö.

Det finns så mycket man kan anmärka på. Rapelay-kontroversen är rolig, eftersom den aldrig tycks dö. Spelet släpptes 2006, vilket alltså innebär att det i allt väsentligt är helt bortglömt — dataspel har inte så lång tid i rampljuset. Det är sedan länge taget ur produktion och säljs inte längre, men allt moralistiskt tjat om det håller det hela tiden framme i någon sorts utdraget superexempel på Streisandeffekten.

Det kan naturligtvis vara svårt att förstå en kultur som inte stigmatiserar denna typ av fantasier lika hårt som vår egen kultur. Det finns ju våldtäktsfantasier även här — det kryllar av erotiska noveller av denna typ, finns en del porrfilmer på ämnet och en hel del människor som gillar att rollspela denna typ av fantasi — för det handlar just om fantasi. Det är otroligt vanligt både bland kvinnor och män att fantisera om våldtäkt — både som offer och förövare. Det hela är dock på tok för stigmatiserat för att någon här skulle få för sig att försöka dra ihop en budget till att bygga ett dataspel.

Wollin undrar om det är sånt här killar fantiserar om?

Är det detta killar drömmer och fantiserar om? Att våldta unga tjejer?

Om du spelar det så gillar du det.

Om du spelar det är du en virtuell våldtäktsman.

Svaret är som bekant ja, killar fantiserar om det. Precis som tjejer. Och på precis samma sätt skulle ingen av parterna tycka om det i verkligheten.

Det som insinueras är att det på något sätt är ohälsosamt att spela ett sådant spel. Att det är sådant här som är orsaken till att våldtäkter förekommer. Jag tycker vi då ska ta oss en titt på statistiken, och jämföra några länder där sådant här trycks undan och några länder där man öppet bejakar sin sexualitet och sina fantasier (Källa FN):

Land Våldtäkter per 100 000 invånare
Kanada 78,08
Australien 77,79
USA 32,05
Sverige 24,47
Storbritannien 16,23
Sydkorea 12,98
Taiwan 4,08
Japan 1,78

Så i landet där denna typ av spel är så poppis att det finns en hel industri runt dem är våldtäktsantalet betydligt lägre. Kan kanske bero på att människor inte blir tickande bomber av sexuellt förtryck från en tidig ålder, utan tillåts ha de fantasier de mår bra av…

Uppdatering: Läs även Alfred Holmgrens utmärkta svar till Wollin, Gesters summering av läget och Wollins barnsliga personangrepp till svars.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 1. […] lime har ett sjukt bra inlägg i debatten som på senare tid förts om det japanska spelet Rapelay (och, by extension, liknande […]

 2. En fundering som slog mig är, varför är det alltid så djävla erotiskt med kvinnor/flickor som våldtas och förnderas, varför finns det inga “rolig” “frisinnade” “erotiska” våldtäcktsspel där män våldtas? Är det inte lite manlig kristen hycklar mentalitet? Kan vi inte få ett spel där stora muskelberg till män får sina byxor avslitna, av en gäng kvinnliga bikers med jättebickar, och bli nedbrotta på magen och penetrerad med en riktigt stor dildo av bikesbrudarna! Detta vore väl en riktigt fantastisk investering i erotik eller är mansvärlden inte redo för detta?
  ..och i sådanan fall vore det intressant att veta varför?

 3. Foxtrot: Svaret är förmodligen att inte så många tänder på sådant att det lönar sig att göra ett sådant spel?

  Mängden porr av alla typer med den inriktningen är nog relativt liten världen över, även om jag skulle gissa att det finns någonting (det är sällan helt tomt på något område i porrens värld).

  Jag har svårt att se vad den kristna mentaliteten (hycklande eller ej) har att göra med tillgången på en viss typ av porrspel, då i princip alla sådana görs i Japan, som inte är kristet.

  Jag har också svårt att se vad mansvärlden har att göra med saken. Man får nog förutsätta att ett sådant spel skulle vända sig till kvinnor som målgrupp, och därför är frågan snarare om “kvinnovärlden” inte är “redo” för detta? Du får gärna spekulera om varför. Själv tror jag att “redo” inte har något att göra med saken. Om folk gör det de vill ha och tänder på så är det inget problem om någon viss sorts tänkbar porr uteblir.

 4. Finns det verkligen inte den typen av spel där män våldtas?
  Provade nyss att söka på tre engelska ord i Google. Och visst fanns det sidor där det såg ut att finnas spel.

  Men annars så instämmer jag med dig Mikael. Moralpaniken kommer så fort det handlar om sex. Våld och dödande går hur bra som helst.
  Risken är väl nu att några i riksdagen försöker driva fram lite extra lagar som skall inskränka på folks frihet att ta ansvar.
  Och de lagarna har vi redan fått alldeles för många av.

 5. En annan fundering är, varför inte börja producera seriemördar spel, och jag menar ingen mesig Dexters, utan en någon typ Ted Bundy. Det vore väl en supercool ide att låta tonåringar få utlopp för sina uppdämda aggressioner genom att sitt och slakt och/eller torteramänniskor. Kanske hänga upp dem skikandes på krokar och sedan såg upp dem med motorsåg, eller kväva några små barn med en plast påse, elda upp åldringar och annat groteskt. Fast egentligen, varför inte ge möjlighet för också de mycket små barn att utforska detta öppet, vi kanske borde införa denna typen av spel även på dagis? Då kan ju bebisarna sitt och lira “Babyserial in daycare” eller “Motherfuckerbaby – bringer of death” och här kan ju någon våldtäckscen också läggas in så att bebisarna sexualtitet inte undertycks!

 6. Många kloka ord och jag håller fullständigt med dig. Vad gäller siffrorna funderade jag dock på om det kanske är vanligare att man anmäler våldtäkter i Kanada än i Japan? Det kanske bara är en fördom, men man får ju (eller i alla fall jag) bilden av att kvinnor inte har det så fantastiskt bra ställt i vissa asiatiska länder och helt enkelt inte anmäler för att de inte har samma stöd där.

 7. Mikale Hedberg,
  Upplysningsvis, min insändare var så uppenbart Ironisk att det var löjligt, jag är ledsen om du inte förstod det, sedan, varför spel där män våldtas inte skulle tillverkas kan en 4 åring tala om. Män vill inte se sig själva i underläge, de vill se sig själva som segrare!!!!
  ..och varför i hela helvete anser du att kvinnor skulle vilja köpa denna skit? Varför tror du att kvinnor vill se kvinnor, bli förnedrade å det grövsta? Är det för att dina tjejkompisar har klippkort på psyket eller?
  …och varför jag har lagt in kristen värde grund, är för att det noteras i artikeln ovan Citat:
  Denna moralism kommer ur vår sexualfientliga kristna värdegrund, där allt som handlar om sex per automatik är lite smått anmärkningsvärt och fult”
  ..och nej, kvinnovärlden är inte redo för ett spel vars uppgift är att förnedra oss, och en av mina förhoppningar är att den aldrig kommer att bli detta!!

 8. Vad är det för fel på er killar? Vill ni verkligen se kvinnor förnedras och åt det grövsta? Hur kan våldtäckt vara “roligt”? Skulle det var lika roligt om er fru, flickvän, syster eller annan ni kände blev våldtagen? Skulle ni sätta er och spela detta spel efter det hade hänt och njuta av spelet?
  Om man nu vill ha ett erotiskt spel varför inte göra ett knullspel där folk har sex frivilligt? Det tycker jag skulle vara mycket mer erotiskt…men tydligen inte ni…
  Bör vi kvinnor börja beväpna oss eller?

 9. […] som tycker att det är en storm i ett vattenglas är Skivad lime, Sundblomska. Sedan finns det de som Eligin som upprörs över […]

 10. Foxtrot: Jag insåg naturligtvis att det var ironiskt skrivet, men eftersom det inte fanns något annat av substans att svara på valde jag en sansad samtalston och ett relevant svar. Synd att vi inte kan hålla den tonen i diskussionen från alla sidor.

  Om du kan lägga ner vapnen och personangreppen en stund får du gärna svara på vad du tycker om de 40-50% av den kvinnliga befolkningen som har våldtäktsfantasier. Är det dessa som har “klippkort på psyk”?

 11. Malin Wollin kommer nog att få så mycket stryk i kommentarerna till sitt “svar” till Alfred att hon förmodligen kommer att radera alltsammans och stänga kommentarerna. För ett tag sedan var det 8 kommentarer som väntade på godkännande. Lite senare 12 st. Hon får lite jobb, tror jag.

 12. Kaendra, din “bild” av asiatiska kvinnor är en myt. Jag är gift med en, hon är inget våp. Dessutom vet du nog inte så mycket om Japan. I Japan följer man regler och är mycket kollektivistiska till sitt sätt. Trafiken flyter smidigt, köer är köer och inte en klump av folk, o s v. Brottslighet i allmänhet är ovanlig, särskilt våldsbrott. Jag ser ingen anledning att tro att våldtäkter i Japan inte är just så ovanliga som statistiken visar. Den stämmer med allt annat man kan observera. Mörkertalet kan i alla fall inte vara 10-20 gånger högre än för andra länder, det är omöjligt!

 13. Mörkertal – det begreppet använder sig debattörer av när de inte har faktastöd för sina argument. Drar man till med mörkertal kan man “bevisa” precis vad som helst.

 14. Är det något som äcklar (eller i varje fall förvånar med sin brist på tankeförmåga) med de debatter som alltid dyker upp i släptåg på sådana här nymoralistiska sensationsskriverier (tack Aftonbladet för att ni nu gjort Rapelay känt för den breda allmänheten…men det är givetvis Internets fel att det nu får spridning) så är det de människor som inte kan skilja fantasier och lekar från verklighet.

  När jag gick på lekis (eller förskola heter det kanske numera) så fick vår barngrupp alltid skäll för att vi “alltid” ville leka krig. Det var krig, dödande och våldslekar för hela slanten. Alla utom jag blev massmördare. Jag blev våldtäktsman. Eller inte.

  Hur “hemskt” ett spel än är så är det inte verklighet. Det är en fantasi och på så sätt en förlängning av tankefriheten. Den människa som inte under en livstid tänker betydligt värre saker än vad Rapelash innehåller har nog inte levat.

  För ska vi förfasa oss över den här typen av spel så tycker jag vi först ska ta oss en funderare på de “perversa typer” som fantiserar om människor de möter på stan som (kanske) är vänliga för ögat. Eller de “sjuka” par som i sängkammaren utövar rollspel.

  Efter vi tagit oss an den biten så tycker jag vi ger oss på krigsspel för visst är väl krigsspel, som i regel går ut på att döda, mycket värre än att i kollektivtrafikrelaterade sammanhang tafsa damer i baken eller våldta de samma?

  För övrigt var det för några år sedan virtuell moralpanik i Second Life.

 15. @Foxtrot813: “Vad är det för fel på er killar?”

  Vem är det som säger att det är bara killar som spelar Rapelay? Mig veterligen är det bara journalister på Aftonbladet…

  Fast det var visst en man. Följaktligen spelar alla män det.

  Funderat lite på logiken i ditt resonemang? Gör det en stund och sedan kan du applicera den på kvinnor med lite hjälp på traven.

 16. Statistik och statistik. Man måste också ta hänsyn till anmälningsgraden vilketn är mycket, mycket låg i Japan som är en hederskultur. Och också jämföra hur länderna för statistik. Är det anmälningar eller fällningar? Och framförallt – hur definierar olika länder vad som är våldtäkt.

  Statistiken du citerar är mycket missvisande. Inget sagt om resten av inlägget. Läs mer om statistiken hos Svensson:

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/04/27/nej-sverige-har-inte-flest-valdtakter/

 17. Mördarspel – är det det bästa dataspelsindustrin kan komma upp med? Jag tycker man ska ställa krav på betydligt högre kvalitet hos dem. För en hel generation som bara förses med mördar- och våldtäktsspel o likn blir kulturellt utarmade och är utsatta för manipulation anser jag. Tillsammans med en mördande verklighet kan det bli för mycket http://aftonbladet.se/ledare/article6887078.ab

 18. Det är också hög tid att ifrågasätta den människosynen som dessa spel ger uttryck för. Hur skiljer sig också sådana spel från ren indoktrinering. Och vem är det som sitter och tänker ut scenarierna – jag anser att de saknar fantasi, kan de inte bidra med något bättre och roligare? Hur mår man efter att ha suttit en hel helg och spelat mördarspel?

 19. Hampus: Den statistik Svensson skriver om är en helt annan rapport än den jag referar till (EU vs FN).

  Det är möjligt att det är som du säger att mörkertalet är större i Japan, men jag håller med cronholm om att en så stor skillnad är orimlig att tro på.

 20. Dessutom – om spelen handlade om kvinnor som våldtar män – och hade lika stor spridning – undrar vad de här debattörerna skulle säga då.

  Tror inte det skulle vara tyst i alla fall.

  Det räcker ju att se vad den här Pär Ström ansåg om Millenniumserien så får man ju en fingervisning om det.

 21. Nemokrati: Man mår helt okej. Jag har gjort det många gånger, och än har jag inte råkat massmörda någon måndag morgon.

  Det finns ingen forskning som pekar på att folk skulle påverkas på det sättet. Tvärt om pekar mycket forskning på att människor mår bra av att ta ut aggressioner på ett sådant sätt.

  Vad det gäller innehåll är dataspelsbranchen precis som andra underhållningsbrancher bundna av vad som säljer. Det är dessutom en ung branch som sakta hittar olika sätt att förmedla budskap och berättande. Att du själv menar att “mördarspel” är det bästa industrin lyckats komma med indikerar snarare att du inte vet så mycket om spel.

  Varför är actionspel så mycket värre än actionfilmer?

 22. Jag har kollat runt lite i statistiken på olika ställen och bilden är ganska tydlig, om än något varierande mellan olika källor – våldsbrott i allmänhet är mycket ovanligare i Japan än i andra delar av världen. Mord och rån och liknande finns ju heller ingen skamkänsla inför om man blivit utsatt, det anmäls med största säkerhet. Således finns ingen anledning att tro att statistiken skulle blåljuga om ett visst slag av våldsbrott, inte med 10-20 gångers skillnad i alla fall.

  Vad jag däremot noterade var att top 10 länderna för våldtäkt var kristna länder, förutom att Indien petade in sig. Nio av tio av toppländerna för våldtäkt var kristna… plus en hel massa bland närmast följande… hmmm Kan det vara vår “kristna moral” som är boven? Sambandet verkar i alla fall solklart. Kristendomen skördar massor av våldtäktsoffer. Jag kan inte tolka det på annat sätt. Det här dataspelandet verkar ju i alla händelser inte ha någon betydelse.

 23. Hedberg, jag vet att det är en annan rapport. Jag tog exemplet för att illustrera varför man inte kan jämföra statistik mellan olika länder på det sätt som du faktiskt gjorde. I Japan räknas exempelvis orala och anala övergrepp inte som våldtäkt enligt lag. Våldtäkter i samband med rån förs inte in i statistik (bara det “grövsta” brottet räknas). Inte heller när anmälningen sker 6 månader efter händelsen. Män kan inte våldtas enligt lag och våldtäktsmannens uppsåt måste vara att skada, annars kan det inte räknas som våldtäkt. Etc.

  Detta i samband med mörkertal vid en hederskultur gör att statistiken är extremt otillförlitlig. Siffran borde absolut var långt, långt högre.

  Läs mer här:

  http://books.google.se/books?id=KEZzoFwTbkQC&printsec=frontcover&dq=Sexual+violence+and+the+law+in+Japan&source=bl&ots=jYVY3YRDqR&sig=AIsJRPK4RbAdCOdeKv3249XPmF0&hl=sv&ei=W0G2S4rTO4j8OZGtsFM&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CA4Q6AEwAA#v=onepage&q=&f=false

  http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/sociology/rsw/undergrad/cetl/ejournal/issues/volume1issue1/gray/

 24. Hampus: Medveten om det, men man kan inte säga att sådant inte har tagits hänsyn till om man inte läser rapporten i detalj.

 25. Hedberg, nu dummar du dig. FN har inte gjort någon egen avvägning och modifierat siffrorna du använder dig av. De är precis så som rapporterade från respektive land. Och därför omöjliga att använda sig av som jämförelse på det sätt du gör.

 26. Jag har som sagt kollat runt en hel del andra statistikkällor och summasummarum ser det ungefär likadant ut överallt.

  Sedan det där med mörkertal, som antyder att i Japan anmäls nästan aldrig våldtäkt och så vidare. I Sverige kanske det är precis tvärtom? Det verkar vara en massa anmälningar som visar sig falska med tiden. Finns det inte en hel del dömda som fått upprättelse i efterhand? Gitter inte snoka i mer statistik nu…

 27. Ja, samma felaktiga statistik upprepad på flera ställen torde visa samma resultat. Återigen, bara det att definition på våldtäkt skiljer så enormt gör jämförelser omöjliga på det sätt du gjort.

 28. @TT kort notis i sammanhanget:

  “När jag gick på lekis (eller förskola heter det kanske numera)”

  Jag frågade idag en sexåring om han gick på förskola. Fick ett irriterat svar att han minnsann gick i “nollan”, inte “förskolan som det hette förr”.

  När jag var barn hette det förskola, när du var barn lekis. Nu heter det tydligen “nollan”.

  🙂

 29. Hampus, lägg av! Bortse från statistikjuckandet en stund och lyssna lite i stället. Hur mycket vet du om japansk kultur och attityder till sex, porr, prostitution, och så vidare? Har du varit i Japan? Bott där? Känner du många japaner väl? Sett på TV? Kollat på japansk porr? Då skulle du veta att våldtäkt och även underårig sex och barnsex är ett vanligt tema i tecknade fantasier. OBS! Fantasier! I vanlig japansk porr som kan ses på betalkanaler spelar ofta den kvinnliga parten en “lidande” roll och gnyr och gnäller. Hon gör stora ögon åt en förment jättekuk (fniss!) och verkar se ut att vilja säga “hur skall den där få plats inne i mig” för att få mannen att känna ett psykologiskt övertag som “erövrare”. Ofta försöker kvinnorna också verka mycket yngre än dom är, för att frambringa någon sorts lolitafantasi. Ganska irriterande faktiskt. Eller lustigt. I min mening inte alls erotiskt, men jag är ju inte japan.

  I Japan har man i alla fall fattat för länge sedan att det är bättre att folk får kontrollerat utlopp för sina instinkter och drifter i stället för att det byggs upp ett tryck som sedan leder till en explosion, t ex våldtäkt. Det är nog inte några politiska beslut som ligger bakom det, man har helt enkelt låtit bli att lägga sig i för mycket, skulle jag tro. Nu tänker jag inte diskutera med dig om prostitution skall vara tillåtet eller inte och hela den där debatten, det blir för långt. Fakta rörande våldtäkt ser trots allt ut som den gör. Japan är som det är, med liten våldtäktsfrekvens. Statistiken ljuger inte. Det är heller inte samma siffror överallt, men samma slutsats kan dras. Här är en av de källor jag hittade http://www.nationmaster.com/graph/cri_rap-crime-rapes. Slutsnackat om den saken nu?

 30. Till Mikael Hedberg:

  Du skriver: “Nemokrati: Man mår helt okej. Jag har gjort det många gånger, och än har jag inte råkat massmörda någon måndag morgon.”

  Det är möjligt att du mår bra av det. Men jag tog upp frågan med några unga tonårstjejer och de hade
  också läst om det här spelet. Men de tyckte inte det var särskilt kul att såna här spel finns. Vad säger du till dem?

  Dessutom – de här forskningsresultaten som du pekar på vilka vetenskapligt utförda undersökningar är det mer specifikt du refererar till, och hur förhåller de sig mängdmässigt till annan forskning på området? T ex sådan forsking som handlar om kriminellas kulturella intag. Det finns exempelvis forskning som säger att våldtäktsmän och kvinnomisshandlare i ovanligt hög utsträckning konsumerar hårdpornografi.

  och

  “Vad det gäller innehåll är dataspelsbranchen precis som andra underhållningsbrancher bundna av vad som säljer. ”

  “precis som andra branscher” skriver du – det är inte pga att filmbranschen går efter vad som säljer som t ex Hollywoodutbudet sett ut som det gör i alla år – utan det har varit bundet av vad höga direktörer bestämmer får visas, det har också styrts av t ex en ‘production code’ – inte av publikens efterfrågan.

  Nu t ex med Internet visas ju, att vad människor många gånger saknar är ett kvalitetsutbud t ex av independentfilmer som aldrig nånsin kommer upp på biografer, även om det finns en stor efterfrågan på sånt.

  På samma sätt gäller med mycket annan “underhållning” musik, litteratur osv. Det är svårare att få tag i det verkligt högkvalitativa och det är många gånger också dyrare, vilket tyder på att skiten är billig och lättillgänglig, inte för att folk vill ha den, utan för att bolagen har en unken inställning till publiken och producerar efter schablonmässigt urval genrer och innehåll. Konsumentmakten är ganska liten, ‘precis som i andra branscher’ och det gäller ju inte bara underhållning, utan även kläder, mat, osv.

  Tex kan man ju jämföra med paprika, om folk fick välja skulle de säkert undvika paprika från Holland – och istället köpa mycket godare och produktionsbilligare från länder med naturligt mycket mer solsken som Nordafrika eller Spanien, men de får inte välja för det är EU som bestämmer att den holländska och miljömässigt oerhört energislukande paprikan skall dominera på marknaden, genom enorma subventioner. Konsumenten har liksom ingenting att säga till om i det fallet. Likaså har vi inget att säga till om när det gäller närproducerat för det har EU bestämt, ingenting heller att säga till om när lokala mejerier köps upp av stora koncerner och produktion flyttas utomlands och vi tvingas köpa dyrare produkter som inte längre är närproducerade och kräver längre transporter osv.
  http://tinyurl.com/ygn32ce

  Sanningen är alltså den, att marknaden bestämmer vad vi vill ha och inte, genom massiv reklam lanseras produkter som vi därmed lär oss efterfråga, marknaden skapar också behov som vi inte ens visste att vi hade, det handlar också om avancerad trendsättning, marknadsföring osv. Det är en hel vetenskap och det satsas miljarder på detta.

  Det är inte vi konsumenter som sätter agendan där, vi har inte mycket att säga till om. Det gör makthavare inom näringsliv och politik. Några hänsyn till verkliga behov tas sällan, utan det är de med makt och pengar som bestämmer.

  Därför tycker jag inte ditt resonemang håller.

 31. Sist och slutligen – är det inte ett oerhört torftigt innehåll att propagera för. Kan du inte föra din tala för något bättre än det här?

 32. När vi sedan förbjudit alla våldtäktsspelen så kan vi förbjuda dom där jävla krigsspelen också. Sen kan vi förbjuda filmer där sex och våld finns med i för att inte tala om alla dessa kriminalserier, vad är det för sjuka fanskap som ser på seriemördarprogram som CSI där dom visar blodiga paket av människor och sånt. Bort med allt sånt.

  Så kan vi censurera nyheterna också, dom har för mycket snack om droger, prostitution och annat elände.

  När jag kommer hem efter jobbet vill jag ha mina glada nyheter, följt av lite teletubbies och sedan spela lite simcity och lösa korsord innan jag går och lägger mig och alla som tycker annorlunda är sjuka jävlar som sitter hemma i sina föräldrars källare, dricker jolt cola och spelar våldtäktsspel dagarna i ända.

  Så kan vi ge böter till folk som svär också då det är en otäck ovana.

 33. Nemokrati: det finns många saker som jag “inte tycker är så kul att det finns”. Det ger mig ingen rätt att inkräkta på andra människors frihet.

  Och det jag referade till var ingen låtsasforskning. Det återkommer gång på gång när sådant här kommer upp — romanvåld, filmvåld, hårdrock, spelvåld. Ändå upprepas historien om och om igen. Det är ju så bekvämt att ha en syndabock att skylla på istället för att ta itu med verklighetens komplexa förhållanden.

  Jag vet inte vad som är torftigt med det. Jag själv tycker om dataspel i deras nuvarande form. Jag uppskattar att det börjar dyka upp mer och mer varierade och mångfacetterade spel, men jag tycker inte man ska komma och försöka bygga någon sorts “finkultur” i spelform eftersom nuvarande spel inte anses vara bra nog för vissa.

  Som “insider” i branchen har jag inte sett några som helst spår av att det skulle toppstyras för att göras våldsspel… det förekommer grymt mycket engagemang och innovation bland folk, även om alla är medvetna om att resultatet måste sälja också. Konspirationsteorier om hur det är några skitviktiga marknadsmakthavare som sätter agendan har jag inte mycket för.

  Sen att EU inte är riktigt klokt är en annan sak. Ja, det tar sig uttryck även i grönsakshandel.

  Det finns också gott om indie-spelutveckling att vända sig till.

  Men om du vill tycka att jag har torftig smak får du gärna göra det, och du får gärna tycka att du är lite bättre också om du mår bättre av det. Jag lyssnar ju till och med på sån där satanistisk hårdrock.

 34. Det jag retar mig på med Malin är att hon uttrycker sin högst personliga åsikt men så fort hon ser att det finns folk med en annan åsikt än hon så måste dom självklart vara tonårskillar som spenderar all sin tid framför datorn och hon säger det dessutom på ett sådant sätt att det verkar som deras åsikt inte betyder något för dom är inte “riktiga människor”.

  När det gäller spel som detta så gillar jag det inte heller men ett totalförbud är fel väg att gå. Rapelay finns inte att få tag på kommersiellt längre bara för att väldigt många reagerade och ställde krav på industrin att tona ner handlingen i sina spel en aning vilket är det lämpligaste sättet att få igenom en förändring, du röstar inte bara i riksdagen, du lägger en röst varje gång du väljer att köpa en produkt/tjänst eller ger feedback till distribuören/tillverkaren. Demokrati helt enkelt.

  Att stampa med förbudskängan på allt som är alternativt/ohälsosamt/omoraliskt är som att försöka ta sig upp för en väldigt hal backe, varje steg en ny sak som numera är förbjuden eller censurerad, förr eller senare tappar du kontrollen och det kommer inte sluta bra för varken dig eller eventuella åskådare längre ner.

 35. Cronholm, personangrepp och ifrågasättande är självklart kul. Särskilt om man inte har några argument. Självklart har jag varit i Japan, har besökt sexmuséerna, sextemplen, penisfestivalen, har sett japansk porr, känner till attityderna om sex, etc, etc.

  Bland de japanska fenomenen ingår exempelvis “rape clubs” som dragit nytta av hederskulturen som gjort att folk inte anmält våldtäkter. Samma sak med övergreppen mot office ladies. Den som läst på något om detta borde också se hur anmälningarna i Japan stadigt ökat sen hederskulturen börjat luckras upp. En bit kvar. Fortfarande enorma problem med lagstiftningen dock. Bjällsta-fallet som hela Sverige upprörs över nu hade enligt japansk lag inte kallats för våldtäkt. Statistiken ljuger alltså på denna punkt om man vill använda den till jämförelser mellan länder.

  Den länken du langar in är *exakt* samma källa som Hedberg använder sig av.

 36. Självfallet förekommer våldtäkt i Japan och jag säger inte emot att anmälningar kan ha ökat där, jag har inte kollat. Litar på dig. Men om anmälningarna ökat så borde det ju varit ännu färre än 1.78/100 000 innan? Det finns heller inget som säger att Japan skulle nå upp till kristmoralistiska länders nivåer den dag anmälningsfrekvensen blir densamma. Vid en snabb räkning får jag det till att 21 av 25 på toppen av våldtäktslistan är vad jag skulle beteckna som kristna länder, eller länder där kristen “moral” har stort inflytande.

 37. Foxtrot813: Världen är full av skruvade själar, så jag behöver inte ens googla för att våga påstå att det finns filmer där män får dildos uppkörda i röven av manhaftiga kvinnor. Spel vete fan…Vill du ha ett får du lägga in en önskan på något lämpligt, japanskt forum och den kan mycket väl gå i uppfyllelse.

 38. Foxtrot813: Det finns det visst. Typ.

 39. Till Mikael Hedberg: Jag tycker inte att jag fick bemötande på det jag skrev – konsumentmakten är en chimär och det är inte vi konsumenter som bestämmer – särskilt inte de som oftast ansvarar för inköpen i familjer, tex.

  Bara för att jag tycker att mördar- och våldtäktsspel ger uttryck för en extrem torftighet (och när det gäller deras människosyn vet jag inte riktigt vilket adjektiv man ska använda men fascistoid är en underdrift) så innebär inte det att jag förespråkar censur. Där tycker jag kommentarerna tar i så det spricker i sömmarna på resonemanget.

  Jag tvivlar inte heller på att det finns mycket innovativa och kreativa människor i denna bransch, dock verkar innehållsdelen behöva bättras på, då det verkar lite enahanda.

  Dessutom tycker jag inte jag fick svar på frågan om de här tonårstjejerna – vad säger man till dem?

  Sanningen är ju den att “branschen” är alldeles för mansdominerad. Det borde man ändra på.

 40. Och varför så stereotypa könsroller i spelvärlden? Finns det inte lite mer intelligenta relations- eller kärleksspel. Det kunde vara intressant. Gör de några spel på kända filmer där man kan iklä sig olika roller och ändra historien? Det hade varit kul – eller det kanske finns (ja inte såna som Lara Croft då alltså).
  Eller man kan kanske skapa historier själv i spelen. Det vore också kul.

 41. Nemokrati, tonårstjejer verkar ju flockas på bimbobloggar som Kissie och Barbiebella så dom kanske inte har tid att spela? Det bevisar ju också att det finns en marknad för precis allt och varje bransch kommer att skapa det som går att sälja med vinst. Tydligen gillar inte tonårstjejer att spela dataspel. Ska vi tvinga dom?

 42. Jag är lika förvirrad över vad du vill ska ske… vi ska inte censurera, men ändå ska vi på något sätt se till att styra om innehållet till något som är okänt hur väl det säljer, tekniskt mycket svårt och dyrt att skapa, för att du tycker det är mindre torftigt. Bygga relationsdrama i spelform är otroligt svårt, eftersom det kräver en Artificiell Intelligens som ännu inte är uppfunnen, helt enkelt.

  Jag tycker man kan förklara det där med frihet för tonårstjejerna. Det finns annhöriga som råkat ut för mord… hur ska man förklara för dem att det finns mord i serier på TV? Jag menar att det inte spelar någon roll hur “kul” någon tredje person tycker att något är, så länge det inte involverar dem.

  Jag välkomnar en jämnare könsfördelning i spelvärlden, och även om alla företag jag vet för närvarande kämpar för detta är det svårt att hitta kompetensen.

  Som svar på dina andra frågor om speltips: Titta på Heavy Rain, som är aktuellt just nu:
  http://ps3.ign.com/articles/106/1067755p1.html

 43. Undrar när de första speltillverkarna stäms och det blir en rättegång i likhet med den mot Judas Priest en gång i tiden. Siwert Öholm kanske känner för att göra comeback igen och ta upp detta i något TV-program, så genren får ännu mer publicitet.

 44. Det roligaste med sådana här debatter är ju alla de som förutsätter att om någon hävdar att dataspel inte alls är en avgörande trigger för verkligt beteende, innebär det att dessa också gillar / uppmuntrar innehållet i spelen och spelandet av de samma.

  Personligen tycker jag att det känns fett coolt när man i Max Payne lyckas med en snygg slowmotion-dykning genom en dörröppning, för att sedan blåsa skallen av en bad guy i nästa korridor. Jag är 33 år gammal. Senast jag var inblandad i verkligt, fysiskt våldsutövande av någon form var jag 14.

  Poängen är att min inställning till spelet inte alls påverkar min benägenhet at tvara våldsam IRL. Det samma gäller enligt mig högst sannolikt även de som lirar det här debatterade spelet.

  Jag förmodar att Foxtrot813 tolkar det som att jag därför även tycker att spelet är roligt, trivsamt och ett välkommet inslag i utbudet av dataspel. Vän av ordning kunde möjligen ifrågasätta den logiken, men vad fan vet jag egentligen – jag är ju man… 😉

 45. Ajaj var rädd hur du använder din statistik…

  Du skrev i en blogg bla “hint: 9 av 10 länder i topp 10-listan för våldtäktstäthet är “kristna”

  Tänk efter, varför tror du att statistiken från dessa länder är så låg?
  I flera av dessa länder så är tex våldtäkt mellan personer i ett förhållande inte ett brott, och det är just dessa våldtäkter som är de vanligaste. I vissa av de muslimska samhällena så tar man avstånd från en kvinna som blivit våldtagen och man kan tom döda henne…så din tio i topp lista kanske inte är så rättvis.

  Hur räknar man våldtäkter i olika länder, måste det innehålla våld? måste det innehålla penetration av penis? I Sverige behöver ju inget av detta ske men är ändå våldtäkt.

  Denna satistik är värd noll…tyvärr

 46. Du menar alltså att det *bara* är kristna länder som tar våldtäkt på allvar? Att *alla* andra kulturer tycker våldtäkt är lite småskoj. Sorry, köper det inte.

  Du ser inget möjligt samband i en religion som är ökänd för att dess företrädare förgriper sig på barn?

 47. Jösses hur lyckades man få det där spelet att bli en debatt?

  Jag begriper debatten om spel som Grand Theft Auto och Modern Warfare 2, terroristscenen i MW2 var störande att spela och GTA är en hel del mördande av oskyldiga men framför allt, bägge de spelen var välgjorda och folk ville spela dem. Därför var de värda debatt.

  Men det japanska skitspelet ifråga har nog som främsta kundkrets personer som skall ta reda på hur mycket de avskyr spelet ifråga. Har nån någonsin i annat syfte än debatten om friheten att skapa sådana spel sett någon säga ett positivt ord om spelet ifråga? Enligt vad jag läst så är det så dåligt ingen vill spela det oavsett vad det handlar om.

  Det bästa sättet att åtgärda skitspelet ifråga var att ignoera det. Ingen köper det och ingen pratar om det, förutom förståss förfärade föräldrar och moralister som inte förstår att de är majoriteten av de som ens bryr sig om att spela spelet.

  Det hela påminner mig om förvåningen när det visade sig japanska ungdomar gillade att spela medal of honor – pacific war trots att de då var amerikanska soldater som attackerade japanska soldater. För utomstående ej insatta var det konstigt men för de insatta i branschen så var det enkelt att förklara.

  Spelet var roligt att spela.

  Det japanska skitspelet ifråga är känt för att vara urtråkigt att spela. Hade moralisterna verkligen velat ingen spelar det hade de bara behövt vänta och hålla tyst.

  Jag är den första att anse censur är fel men är spelet tråkigt vill ingen spela det.

 48. Nej det menar jag inte och det skrev jag inte heller, detta handlar inte om något skoj, om du vill kan vi bara kolla på statistik från kristna länder, den är lika missvisande.
  Först måste man ju definera vad varje land kallar “våldtäkt”, i vissa kristna länder så måste det innehålla våld och penetration av penis, i Sverige är en våldtäkt om du tex för in fingrar, eller annat, samt om du för in penis i mun, detta defineras inte som våldtäkt i många andra länder. Vidare i Sverige kan kvinnan vara passiv pga droger eller alkohol och det är fortfarande en våldtäkt, i andra kristna länder så är det inte våldtäkt då inget våld förekommit. I Sverige kan det tom vara våldtäkt när offret vill ha sex, detta pga att det alltid är våldtäkt om enda parten är under 15 och andra över. Där faller hela grejen med att jämföra våldtäkts statistik.

  Om man sedan ser på andra utomeuropeiska länder så har många av dessa länder liknande lagstiftning som sverige hade, där det inte är en våldtäkt om ett par är gifta. Vanligt i afrikanska länder och mellanöstern där majoriteten är muslimer. I vissa kulturer så är sexet med en man/kvinna så viktigt att man inte anmäler pga skam, alltså större skam pga av kultur och familjestruktur…

 49. @Foxtrot: Har du hört talas om “BL” eller “yaoi” (Eller för den skull “femdom”)?

  Våldtäktstemat dyker upp i spel/berättelser/bilder där män våldtas av andra män eller till och med av kvinnor. Oavsett vad man har för personlig åsikt om våldtäkts-fantastier/-porr så har du fel i att det inte existerar sådan.

  Det finns en hel industri kring spel/manga/anime med män som har sex med andra män (både med tamt vaniljsex och brutala bdsm och våldtäktsteman) i Japan (och på senare år har detta spritt sig till väst), i stort sett uteslutande skapat av kvinnor med kvinnor som målgrupp. Så även Mikael Hedberg har fel i att det inte är så många som tänder på det och det inte lönar sig. Där är snarare problemet att många kvinnor inte är beredda att erkänna att de tittar på/läser/spelar porr eftersom “fina flickor håller inte på med sånt”.

  Så vad jag säger (om än på ett alldeles för långrandigt sätt) är att det finns i stort sett all sorts porr/spel/underhållning och män som våldtäktsoffer i spel och pornografi existerar. Vad man måste komma ihåg är just skillnaden mellan dikt och verklighet, de flesta av oss kan göra det. En fantasi är per definition separat från verkligheten och ofta av god anledning.