Fattigdom, pulvermos och mobiltelefoner

Postat Monday, April 12, 2010 om Piratpartiet

När jag var student och bodde tillsammans med en flickvän som precis flyttat till Sverige hamnade vi under ett par år i den mindre trevliga situationen att leva två personer på mitt studiemedel och det lilla extra jag lyckades jobba ihop vid sidan av studierna. Det var precis på gränsen att det över huvud taget gick… vi levde på storpack pulvermos som annars bara såldes till korvkioskerna och letade fram den billigaste falukorven på Willys.

Det var rätt hårt, men på något sätt karaktärsbildande, och något som gör att jag alltid kommer uppskatta den ekonomiska situation jag är i nu… jag kommer aldrig glömma vilken lyx det är att inte behöva våndas över hur vi ska ha råd med middag idag.

Det var också så att man tvingades inse att det fanns en del saker som man behövde, men som man inte hade råd med. Saker som för andra personer inte skulle ha gått att klara sig utan, men som ett fattigt par helt enkelt fick prioritera bort.

Anledningen till att jag drar detta till minnes nu en sömnlös natt är det som Scaber Nestor skriver om: Partiledningens budgetpost för telefoner och abonnemang. 182 000 kr, för att vara mer precis, vilket kan tyckas vara enormt mycket pengar i en organisation som har väldigt ont om pengar. Så ont om pengar att vår kampanjledare i praktiken förväntas jobba gratis.

Nu är det inte riktigt så illa som det låter. Det handlar om en kostnad över två års bindning, som inte betalas i en klumpsumma utan per månad eller kvartal och det hintas om att vi kanske har fått billigare offerter än så, men det handlar ändå om en rätt ordentlig mängd pengar under tiden fram till valet.

I dagsläget har partiet ett nummer som mest går till en telefonsvarare. Det är naturligtvis inte okej. I forumtråden beskrivs ett antal andra problem med dagens system, som också kostar en del pengar för diverse personer i partiet. Rick lämnar ett särskilt svart/vitt svar om att det helt enkelt inte fungerar som det är nu… vilket inte säger så mycket. Det måste finnas fler alternativ än “gör inget” och “lägg 182 000 kr”.

Det är här man måste komma tillbaks till det jag inledde med. Vi är ett fattigt parti. Vi har inte råd med allt som andra partier skulle se som det politiska livets absoluta nödtorft. Vi får klara oss på pulvermoset och falukorven — med lite tur har vi råd med ketchup till.

Och har vi inte råd med allt vi skulle behöva, så återstår en fråga om att prioritera bort det minst kritiska. Vi ser en kampanjledare som jobbar gratis, andra människor som donerar till 500 bäckar små trots svåra ekonomiska situationer — så svåra att det värker i själen av både stolthet och medlidande när man ser det.

Det är mot den bakgrunden man måste betrakta frågan om telefonin — inte mot bakgrunden att “vi måste fixa en växel istället för vår kassa telefonsvarare”. Det är synd att vi inte har råd med allt vi vill ha råd med. Ännu värre: det är synd att vi inte har råd med allt vi verkligen behöver. Det är synd att vi måste ha folk som ur egen plånbok fixar fram valstugor, en partiledare som länge inte hade någon inkomst alls och annat fantastiskt som folk ställer upp med. Hela partiet drivs av donationer.

Är det då inte lite märkligt att man inte kan förutsätta att det får vara okej att en del av telefonkostnaderna landar på funktionärer i partiet? Alla är ju redan införstådda med att detta kostar enorma mängder tid, och med den kompetensen jag ser i partiets medlemmar och funktionärer är den tiden verkligen inte gratis. Har någon inte råd kan vi väl från fall till fall se vad vi kan göra, och prioritera detta utifrån rådande situation? Det finns rejält många fler som har stora telefonräkningar i partiet än den lilla grupp som omfattas av detta.

I vilket fall som helst saknar jag en respekt för den ekonomiska situation vi befinner oss i, och lite mer helhetssyn på medlen vi har att röra oss med. Vi ska med oerhört små medel försöka sno åt oss lite utrymme från ett antal ekonomiska giganter. Då finns det bättre saker att lägga pengarna på än nya, toppmoderna mobiler.

Fixar ni valstugor istället för mobiler så lovar jag att stå där och bjuda på pulvermos och falukorv. Jag har några bra recept.


Bildcredits: motoyen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 1. Tja Micke,

  jag håller med. Det är över styr att binda upp sig i 24 månader för att få nya mobiler. Du har rätt.

  Det var inte en del av originaltanken, utan då pratade vi om fria samtal mellan ledningen och att förse åtminstone partiledningen (fler, långt fler, i senare steg) med åtminstone mobilabonnemang, eftersom de ger mellan 500 och 1500 kronor varje månad i dolda donationer på telefonräkningen utöver allt arbete de lägger ner.

  Jag har haft en princip sedan starten, och det är att tjänsteutgifter ska betalas av partiet. Det är något slags hederssak.

  Men därifrån behöver man inte passa på att skaffa nya mobiler och binda sig på 24 månader för att få dem gratis. Det är ett stort steg ytterligare.

  Den offert vi har fått nu innebär att vår telefonilösning hamnar 30% under budget och att vi dessutom kan börja arbeta mer professionellt. Men vi bör inte låsa upp oss för framtiden, det ger jag dig hundraprocentigt rätt i — särskilt om det enda vi får är häftiga mobiler.

 2. Otroligt att PP inte gör det till en valfråga att mobiltelefontrafik borde vara gratis!

  Kul att Rick nu får porrsurfa gratis!