Ring så censurerar vi

Postat Saturday, April 17, 2010 om Piratpartiet

Hur många gånger har det inte påpekats om faktafel i debattartiklar? Det händer titt som tätt — debattsvar och på bloggar, i kommentarfält och överallt egentligen. Piratpartiet brukar inte ens få “plats” för ett debattsvar när vi ber om det. Platsbrist, heter det då.

Men någon har tydligen påpekat “Faktafel” i Rick Falkvinges debattartikel, varpå den direkt tagits bort från nätet av Aftonbladet. Mycket spännande syn på vad en debattartikel är, från redaktionen. Vad har ändrats, Aftonbladet, som gör att man inte faktakollar innan man publicerar, utan istället använder nätets nya publikationsform till att “av-publicera”? Eller drar ni tillbaks tryckta tidningar också?

Aftonbladets redaktion har telefonnummer 08 725 2000. Ring och be att få tala med webbredaktionen, så kanske de kan förklara lite bättre vad den öppna debatten betyder för dem. Om någon har kört showen “Ring så censurerar vi” så kan vi nog också köra “Ring så debatterar vi”.

Egentligen finns det ett antal frågor jag skulle vilja ställa till Aftonbladets webbredaktion… den typen av frågor som journalister annars ställer till andra.

 • Hur vanligt är det att en debattartikel tas ner för faktakoll?
 • När hände det senast?
 • Vad för sorts påstående måste man komma med för att få en debattartikel nedtagen?
 • Hur lång tid brukar en sådan faktakoll ta?

Jag har tyvärr inte tid med det nu… Kvällen ska gå åt till att fira min sambos födelsedag. Men om någon annan har tid och lust att ringa och ställa dessa frågor, så hör gärna av er med vad svaren blev.

Redan nu börjar man för övrigt märka av min favoriteffekt på nätet: Streisandeffekten. Om du vill läsa debattartikeln kan du göra det hos Falkvinge själv, Faidros, Full Mental Straightjacket, PiratJanne. Den kommer med stor säkerhet att spridas vidare.

Synd att fokus flyttas från artikeln till handhavandet runt artikeln för övrigt. Det är en riktigt bra och läsvärd text.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 1. […] ska den faktakollas med Rick Falkvinge, som skrev den och läggas upp igen. För mig är det första gången jag hört talas om att en debattartikel faktakollas, men det kanske är […]

 2. Självklart är det bara Piratpartiets påståenden som kontrolleras, det är ju en gigantisk konspiration!

  Ta fram foliehattarna! 😆

 3. Jag ser inget problem i att man faktakollar… däremot tycker jag det bör göras innan man publicerar något. Dessutom bör det göras på samtliga artiklar, vilket rent uppenbart inte görs i dagsläget med tanke på vilka tossigheter som skrivs i debattartiklar. Men som sagt, så länge man är konsekvent så…

 4. […] om Aftonbladets vurpa: Opassande, Projo, Silvertörne, ConnyT, Faidro, Magnihasa, Jan Lindgren, Skivad Lime, Makthavare, Ipse Cogita. ArrayArrayArrayArrayArrayArrayArrayAKPC_IDS += "3844,";Popularity: […]

 5. inte Webbredaktionen, debattredaktionen.

 6. Måste nog kommentera dig lite och inte bara vara inne och titta till dig som vanligt.

  Jag har förstått det som att det är texten om en mutad polis som gör att ansvarig utgivare blir lite nervös och måste kolla upp det då det kan anses som förtal då tjänstemannen namnges i artikeln.

  Ja ja, tack för ytterligare en bra läsning av dig blogg.

  Cyberbuddha

 7. […] Aftonbladet skiter i åsikter, Full Mental Straightjacket – Ricks artikel avpublicerad, Skivadlime – Ring så censurerar vi, Jan ”PiratJanne” Lindgren – Debattartikel bortplockad för faktakontroll, Jenny […]

 8. […] När jag ser alla återpostningarna av och åsikter om artikeln blir jag ju nästan sugen på att återposta själv, men ska det verkligen behövas […]

 9. Texten rör mycket riktigt Jim Keyzer, den sk “mutade” polisen. Den beskriver precis vad som redan är allmänt känt: Keyzer fick efter sin polisutredning av TPB-fallet ett välbetalt jobb hos ena parten i målet, under 6 månader tjänstledighet från polisen.

  Det kanske kan vara bra att faktakolla sånt, men samtidigt som Anna påpekar kan man låta SD-företrädare påstå sånt som att muslimerna är det sista stora hotet mot Sverige utan problem. Jag har dessutom svårt att förstå varför den faktakollen inte görs *före* publicering. Falkvinge ska dessutom ha skickat med länkar till källor för alla påståenden i artikeln. Det luktar lite illa.

 10. […] 之 乎者也, Anna Troberg, Integritet och Frihet, I polemik, Magnihasa igen, Faidros, Emma, Skivad Lime, Cyberbuddha, Faidros igen, Lake, Satmaran […]

 11. […] hamnar på bordet innan valet. Vi får nog be Aftonbladet förklara hur man kan vara så oerhört klumpig att man tar bort en politisk debattartikel. Nog för att de hade sina skäl, men det övergår mitt […]