Alla har rätt till en åsikt

Postat Saturday, June 12, 2010 om Piratpartiet

Försvarsmakten tapetserar stan med en ny kampanj.

“Din kompis vill inte ha någon hjälp vid naturkatastrofer”

“Din mamma tycker inte att vår demokrati behöver skyddas”

Alla affischerna avslutas med samma checka slutkläm:

Har du det som krävs för att ha en åsikt?

Det är inte bara korkat, det är direkt osmakligt. Här har vi försvarsmakten, som påstår sig skydda vår demokrati, men ändå har missat det där grundläggande med en demokrati: allas rätt till en åsikt.

Vår demokrati är under konstant hot, men tyvärr skyddar inte försvarsmakten från dessa hot. Det är hot inifrån, som försvarsmakten varken kan eller bör göra något åt. Här handlar det istället om en politisk situation där samtliga etablerade partier närmat sig samma mittlinje, och sedan sakta börjat avveckla vårt demokratiska samhälle.

Det som krävs för att göra något åt situation är därför att byta ut politikerna i dessa partier, vilket i systemet på grund av särbehandling av etablerade partier i valprocessen, mediatystnad och 4%-spärr är rejält svårt.

Med generationsklyftan där väldigt många i de yngre generationerna förstår den tekniska labyrinten där allt detta döljer sig, så är det extra ironiskt att försvarets kampanj just nämner “din mamma”. Demokratin behöver just nu försvaras av ett nytt parti, och piratpartiet skulle vara en mycket bättre matchning för en sådan slogan. Det stora problemet är dock inte frågan om din mamma skyddar demokratin eller ej…

Jag följer alltså upp de remixer som redan gjorts med en egen.


Bildcredits: Emil Isberg, Mikael Hedberg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Mikael Hedberg, Joshua_Tree. Joshua_Tree said: RT @slicedlime: Skivad lime: Alla har rätt till en åsikt – http://digs.by/ctO6MX […]

 2. Hur ska vi ha råd att försvara Sveriges gränser när massor av pengar slösas på utlandsäventyr? De lägger ju ner förband i Sverige!

 3. Ja, man får ha en åsikt så länge det är RÄTT åsikt!

  ROFLMAO

 4. Ett annat mycket viktigt skydd för demokratin handlar om maktdelningen, som i detta fall innebär att försvarsmakten inte får bedriva politik.

 5. +1

 6. […] blogga och prata politik, 99 dagar till val kvar. 99 dagar till val kvar, 99 dagar till val. Kampanja, blogga och prata politik, 98 dagar till val kvar. 98 dagar till val kvar, 98 dagar till val. […]

 7. Vad är det för licens på din remix? CC BY-NC-SA som bloggen? Skulle så gärna vilja sprida den ^^

 8. Absolut, borde kanske förtydliga det. Sprid på.

 9. Utmärkt!! 😀 Många tack

 10. […] Mikael Hedberg Licens: CC […]

 11. Hej o tack för din kommentar hemma hos mig! Jag skrev följande som svar på det du skrev:

  *S* Självklart har du helt rätt. Jag har gjort det enbart av det skälet att jag i olika SD bloggar sett redovisningar som visar på flera tusen procents ökning av vissa brott under vissa tider och gör jag det själv så får jag iaf möjlighet att visa på orimligheten i dessa siffror genom att själv, som jag gör nu, erkänna mitt misstag.

  När jag gör det så blir det svårt för motståndaren att inte göra detsamma!! 🙂

 12. Den här gillar jag! Undrar om jag inte skulle vilja se den som trycksak, typ vykort… 🙂

  Den har stor potential i en viss målgrupp (“unga arga män”) tror jag. Samtidigt har den en viss potential att slå snett och få andra grupper att slå ifrån sig (den är lite halv-populistisk, sort of) men det tror jag man skulle kunna avhjälpa genom att ha en lagom lång förklarande text i anslutning, tex på baksidan av trycksak.

  Föressten, har du lust att dela med dig av källfiler, laddade upp den på facebook och fick frågan. Tror att dom vill översätta till annat språk.

 13. Sent omsider kände jag mig manad att hjälpa till att sprida din remix 😉

 14. […] var jag bara tvungen att visa. Jag hittade den på bloggen Skivad Lime, med rubriken ”Alla har rätt till en åsikt”. Om du vill ha en mer högupplöst version av bilden kan du hitta en […]

 15. Jättekul!

  Nu får du ett omnämnande på min blogg:

  http://tantrikblog.wordpress.com/2010/07/24/klockren-pastisch/

 16. […] var jag bara tvungen att visa. Jag hittade den på bloggen Skivad Lime, med rubriken ”Alla har rätt till en åsikt”. Om du vill ha en mer högupplöst version av bilden kan du hitta en […]

 17. […] Tack Calle för länken till Skivad Lime. […]