Dödsstraffets riksförbund

Postat Monday, June 28, 2010 om Politik

(Detta inlägg blev en vecka försenat p.g.a sjukdom och jobb. Om det verkar lite efter är det för att det är det. Hoppas ni ursäktar.)

Jag är, i brist på bättre term, nykterist. Det vill säga, jag själv dricker inte alkohol, eftersom jag helt enkelt inte tycker att det jag får ut av att dricka är värt pengarna, riskerna och bakfyllorna. Lägg till det faktum att det finns ytterst få alkoholhaltiga drycker som jag över huvud taget tycker om.

Detta tycks för Svensson vara oerhört provokativt. Det är lite som att jag förstör Svenskens supa-skallen-av-sig-nöje om jag råkar tycka att jag kan ha roligt utan sprit. Att inte nyttja denna drog innebär alltså att jag konstant avkrävs en förklaring, eftersom detta nästintill omöjliga ställningstagande måste ha en anledning. Det kan väl inte vara naturligt att inte dela det normala svenska missbruksförhållandet till alkohol.

Detta tycks gå hand i hand med svenskens fullständiga oförmåga att acceptera eller ens förstå att det finns andra länder och andra kulturer där alkoholen inte är accepterad eller där det är andra droger som är vardagsnöjet.

Gång på gång har jag alltså förklarat att detta inte år ett politiskt ställningstagande. Jag tycker alla ska ha rätt till sitt eget val när det gäller bruk av denna typ av droger — men jag själv väljer att inte göra det, och ser dessutom en stor tragedi i att stora delar av befolkningen inte kan “släppa loss” och “ha roligt” utan att supa sig fulla.

Att detta sitter djupt rotat i vår kultur gör inte saken bättre — tänk dig liknande uttalanden om vilken som helst annan drog. Detta synsätt innebär dock inte att jag vill köra över andra människors självbestämmanderätt, vilket annars är poppis i drogsammanhang, särskilt i Sverige.

Det finns desssutom på ett personligt plan något att vinna på att vara nykterist. Eftersom det statistiska sambandet mellan alkoholbruk och trafikolyckor är så starkt ger försäkringsbolag i regel en lägre premie till nykterister, eftersom dessa bildar en riskgrupp med lägre risk. Problemet med detta är att det krävs att man bevisat sin nykterhet genom medlemskap i en nykteristförening. Det räcker alltså inte med att jag lovar försäkringsbolaget att jag inte dricker, jag måste lova en tredje part att jag inte dricker, och med detta stödja deras verksamhet med ett medlemskap. Detta trots att den tredje parten inte har ett dugg bättre möjlighet att kontrollera mitt eventuella drickande än försäkringsbolaget.

I detta uppstår ett problem. Nykteristförbundet IOGT-NTO ser nämligen ett mycket starkt politiskt ställningstagande som sin uppgift, inte bara mot alkoholen utan även mot annan droganvändning. Detta ställningstagande sker alltså till förmån för den så kallade nolltoleransen, eller The War on Drugs, och innehåller starka element av människoförakt.

Nu senast hyllar IOGT-NTO med vänner att stockholmsmoderaterna låter knarkare bli sjuka och dö hellre än få rena sprutor via samhällets skyddsnät. Detta är en naturlig följd av en nolltolerans. Tolererar man inte droganvändning kommer man inte heller tolerera de människor som använder droger. I detta finns ingen vilja att hjälpa eller att minimera skadan drogen gör — det handlar istället om att utrota drogen, och med den alla som inte kan tänka sig att sluta bruka den. Missbrukare blir sedda som lägre stående sämre människor snarare än människor i behov av hjälp.

Jag har tidvis funderat på att gå med i någon nykteristförening för att hitta gemenskap. Att försöka vara social i ett alkoholtokigt Sverige är ibland rätt jobbigt, vilket har resulterat i att jag inte särskilt ofta väljer att följa med ut på festligheter. Om det är en denna människofientliga inställning som gäller är det dock en gemenskap jag gärna ställer mig utanför.

Jag dricker inte. Det är mitt statement. Finns det någon organisation som på ett opolitiskt sätt kan representera det? Jag har i alla fall inte sett av någon sådan.


Bildcredits: Leo Reynolds

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

  1. […] Nu senast hyllar IOGT-NTO med vänner att stockholmsmoderaterna låter knarkare bli sjuka och dö hellre än få rena sprutor via samhällets skyddsnät. Detta är en naturlig följd av en nolltolerans. Tolererar man inte droganvändning kommer man inte heller tolerera de människor som använder droger. I detta finns ingen vilja att hjälpa eller att minimera skadan drogen gör — det handlar istället om att utrota drogen, och med den alla som inte kan tänka sig att sluta bruka den. Missbrukare blir sedda som lägre stående sämre människor snarare än människor i behov av hjälp. Skivad lime om IOGT-NTO. […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Mikael Hedberg, Johanna Drott. Johanna Drott said: Dödsstraffets riksförbund http://www.skivadlime.se/2010/06/dodsstraffets-riksforbund/ #alkohol #narkotika #IOGT-NTO […]

  3. Jag tror “nykterhetstalibaner” var ordet jag använde när vi diskuterade det där.

    Jag hittade en intressant artikel om Portugal, med mer liberala droglagar än Holland. De har kliniker där missbrukare erbjuds vissa droger under kontrollerade former, samtidigt som de uppmuntras att söka terapi.

    “The paper, published by Cato in April, found that in the five years after personal possession was decriminalized, illegal drug use among teens in Portugal declined and rates of new HIV infections caused by sharing of dirty needles dropped, while the number of people seeking treatment for drug addiction more than doubled.”