Det kontantlösa samhällets hicka

Postat Thursday, August 12, 2010 om Politik

Det har talats mycket om utvecklingen mot ett helt kontantlöst samhälle. Jag kan se stora fördelar i sådant, men samtidigt stora risker. Redan idag sparas och spåras allt fler av det transaktioner vi görs av myndigheterna, för att se att vi inte finansierar någon terrorism när vi köper två kulor vaniljglass i bägare på cafét.

Vissa tar dessa risker som anledning att försöka rulla tillbaks hela det kontantlösa samhället. Jag tror inte det är en framkomlig väg, utan att det istället vore bättre att lägga sin energi på att styra upp så korten går att använda hur och när man vill, utan att detta hela tiden ska registreras. I en allt mer globaliserad värld kan det inte vara så att vi måste skicka sedlar till varandra eftersom de digitala betalningarna inte uppfyller våra krav på integritet och säkerhet.

Tyvärr har betalkorten en rätt otrevlig baksida. Betrakta följande scenario:

När du går ner till korvkiosken och köper en varmkorv står där en myntkontrollant. Du betalar 15 kronor till kioskägaren för din varmkorv, och 3 kronor till myntkontrollanten för privilegiet att få använda statens mynt. När du får din korv kommer du på att du är väldigt törstig också. Du betalar 10 kronor för en läsk, och ytterligare 3 kronor till myntkontrollanten för privilegiet att återigen få använda statens mynt.

Låter det orimligt? Det är nämligen precis så här korthandeln fungerar idag. En del ställen har tagit ut avgiften direkt av kunden, vilket verkar rimligt — kostar korttransaktionen en viss mängd pengar att genomföra är det väl lika bra att lösa upp detta direkt. Andra vägrar ta betalt med kort för små summor, ytterligare andra sätter sina priser högt nog att kunna betala ut avgiften ur sin vinst.

Nu kommer däremot en lagstiftning om att det ska vara olagligt att ta ut avgiften av slutkunden. Jag erkänner absolut att det är irriterande när affären på hörnan tar 5 kr extra för kortbetalning… men jag blir nog lika irriterad när cafét inte tar kort på belopp under 100 kr. Denna irritation kan naturligtvis leda till att man istället använder kontanter, vilket då är det som lagen är tänkt att åtgärda, men det borde vara rätt rimligt att tro att resultatet istället blir att vi inte kan betala med kort på lika många ställen.

Jag förstår att man om man driver visionen 0m det kontantlösa samhället vill förhindra att det ska vara extra dyrt att betala med kort. Det är på något sätt självklart att det avskräcker lite. Men att göra det genom att tvinga handlarna att dölja hur mycket kunden faktiskt betalar är konstigt och svårförstått. Problemet här är ju inte att handlaren gör något konstigt, utan att bankerna tar ut en helt hutlös avgift för en mycket enkel transaktion.

Istället för att ta itu med dessa fundamentala problem för kortanvändare och det kontantlösa samhället så bekymrar man sig nu om att lagstifta om hur bankernas utsugande av pengar ska tillgodoses. För det man har gjort är ju att förbjuda slutkunden att betala de avgifter som de facto redan finns där, inte att förbjuda avgifterna i sig, reglera avgifterna, eller ens fundera runt hur de digitala betalningsvägarna skulle kunna bli mer rimliga.

Johan Folin argumenterar i SvD att kortavgifterna istället skulle kunna höjas med tusentals kronor som argument för att avgifterna ska få tas ut. För mig är det ett tecken på att avgifterna används som en guldgruva för någon/några aktörer, och inte var något som var tvunget att tas ut för att systemet ska fungera. Jag har mycket svårt att tänka mig att det kostar bankerna 3 kronor att ta emot en anslutning, kontrollera att transaktionen är giltig och flytta några siffror i en databas, och jag ser ingen självklar anledning till att bankernas vinstbegär ska stå i vägen för en viktig samhällsfunktion.

Det är nästan så att man ibland får känslan av att staten inte riktigt vågar gå emot bankerna, och hellre försurar livet lite för några småföretagare eller medborgare, vilket inte minst illustreras av hanteringen av finanskrisen och bankernas agerande inom denna.

Så på något absurdt sätt har vi nu en situation där bankerna kan ta ut vilka avgifter de vill för en superenkel och grundläggande tjänst i samhället, medan handlarna i slutändan åläggs att hemlighålla vad det är för avgifter du betalar. För tro mig, nog är det så att det i slutändan ändå är du som betalar på ett eller annat sätt. Krohn har nog bästa exemplet på vad som händer:

“Den som vill sälja en glass för 19 kronor har egentligen nu tre alternativ:
1) Sälja med förlust
2) Höja priset
3) Neka att låta folk köpa den med kort

Alla tre alternativ är dåliga för den som säljer glass.”

Det finns bara ett sätt att lösa problematiken, och det är att acceptera att dessa betalningsvägar är otroligt viktiga för samhället och börja diskutera hur dessa ska säkras från skadlig exploatering.


Bildcredits: barsen

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Mikael Hedberg, Piratbloggar. Piratbloggar said: Skivad lime: Det kontantlĂśsa samhällets hicka: Det har talats mycket om utvecklingen mot ett kontantlĂśst … http://tinyurl.com/2evbgyf […]

 2. Visserligen fick de dra tillbaks den, men engelsk myndighetsreklam har nyligen pekat ut alla som använder kontanter och har persiennerna neddragna som misstänka terrorister:

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-10929203

 3. Faktum är att bankomatuttag och korttransaktioner kostar ganska mycket. Vad man inte ser som kund är den infrastruktur som måste byggas hos banker och andra kortutgivare.

  Den kostnaden måste sedan tas tillbaks på något sätt – det rör sig om satsningar i flerhundramiljunersklassen många gånger. Däremot är det naturligtvis så att man räknar så man gör vinst på det – varken banker eller andra företag existerar för att idka välgörenhet.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 4. Men Fredrik – för en affärsinnehavare är den rörliga kostnaden för att ta emot en kontantbetalning ungefär lika med 0, medan kostnaden för en kortbetalning aldrig minskar, utan försätter äta upp marginalerna varje gång.

  Därför förstår jag handlare som inte vill ta emot kort på småbelopp. Gör inte du?

 5. Kan handlare komma runt lagen genom att höja sina priser överlag så att de inte behöver ta ut en avgift vid kortköp? Då kan de ju införa rabatt vid kontantbetalning.

 6. Lite som vitvaruföretaget som har gratis frakt, men som ger en rabatt på 150 kr om man hämtar varorna själv vid deras varuutlämning? Tja, det kanske skulle funka.

  Problemet är ju det där med höjning av kostnaderna, vilket inte alls säkert leder till rätt summa pengar som man ville ha som avgift.

 7. I en liten affär med många små affärer per dag så kan kortkostanderna bli rätt höga.

  När företag får högre kostnader så brukar de höja priserna. Så varför inte ?

  Ett alternativ är att ta en kassa-avgift på 10 kr – liknande taxis framkörningsavgift så startan kassakvittot på 10 kr. Så vill man köpa något för 20 kr så måste man betala 30 kroch vill man köpa något för 120 kr så kostar det 130 kr.

  Sedan kan butiken alltid ge kontantrabatt med 10 kr för de som betalar kontant.

  Det bästa hade varit att det inte är butikerna som inte får ta ut avgifter för kort utan bankerna.

 8. […] är inte detsamma som papperspengar! Mikael på skivad lime skriver om sin syn på betalkort och länkar till viktualiebroderns intressanta arbete om att återupprätta […]