Att dömas av hat

Postat Friday, September 24, 2010 om Rättssäkerhet

Det snackas en del om nämndemän nu när SD kommer att få tillsätta nämndemän. Det är bra att det tas upp, för systemet med politisk styrning av domstolar är ruttet rakt igenom. Men frågan är varför man inte ställt sig dessa frågor tidigare.

“Hur känns det för en muslim att bli dömd av nämndemän från SD?” är den stora frågan. Naturligtvis skulle det kännas rätt visset. Men varför har den frågan aldrig ställts förut? Hur känns det för den unga kvinnan som gjort abort att dömas av någon KD-tillsatt nämndeman som plockats ur Livets Ord? Det har vi aldrig varit särskilt bekymrade över förut, trots att problemet funnits sedan systemet infördes.

Hur känns det för en företagsledare att dömas av nämndemän som tillsatts av ett Vänsterparti med en stor andel människor som hatar kapitalismen? Frågan har över huvud taget inte varit myntad.

Hur känns det för en man att bli dömd av nämndemän från ett radikalfeministiskt politiskt förbund som S-kvinnor? Ett förbund som uttryckligen säger att män ska omyndigförklaras till den milda grad att de inte ska tillåtas ta beslut, och som propagerar för att kvinnor ska premieras på mäns bekostnad i alla situationer, oavsett kvalifikationer?

Hur känns det för männen bakom en sökmotorsite för torrent-filer där en hel del upphovsrättsskyddat material indexeras att dömas av nämndemän tillsatta av partier som kräver hårdare tag mot fildelare och som har nära kontakter med upphovsrättsföretagens lobbyister?

Det här handlar absolut inte om huruvida dessa nämndemän påverkats av sina åsiktsinriktningar när de dömer, och inte om några individuella fall. Undersökningar har visat att det sker att nämndemän dömer enligt övertygelse i många fall, men även utan det så handlar det i det yttersta om förtroendet till rättsstaten, för vi andra kan inte veta om så sker, så länge risken finns.

Att jag kan dömas av någon som hatar mig, som ser ner på mig på grund av grupptillhörighet eller andra attribut, skadar både mitt förtroende när jag stiger in i rättssalen men också allmänhetens förtroende för att jag kommer behandlas på ett rättssäkert sätt.

Sverige är på många områden fast i ett superkonservativt läge. Vi behöver massiva reformer. Som dreadnallen skrev på twitter:

Lägg ner Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten, Öppenpsykiatrin & Missbruksvården. Ersätt med fungerande verksamhet snarast.

Det finns för mycket prestige, för mycket gamla ingrodda vanor, för mycket felaktigt görande som görs bara för att “det alltid har varit så”, inom många myndigheter och även inom rättsväsendet. Ju mer jag tänker på saken desto mer övertygad blir jag om att det enda svaret på sikt är att göra drastiska saker. Riv, bygg om, bygg något bättre, utan gamla dåliga vanor.

För rättssystemets del är det dags att ta chansen nu när SD inneburit att saken kommit på tal. Byt ut systemet med nämndemän. Våga se oss om, studera hur andra länder har löst problemet,  och ta det bästa vi kan hitta. Det är dags att acceptera att Sverige inte är världsbäst på alla områden.

Vi kan bara misslyckas genom att  vägra erkänna våra brister. Det finns ingen skam i att söka förbättring.


Bildcredits: LuMaxArt

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

  1. Mjo, ser ut som att vi är av samma åsikt även om du beskrev det bättre än vad jag gjorde när jag skrev om det igår: http://futuriteter.blogg.se/2010/september/ibland-och-ibland-inte.html

  2. […] inga men. Alla må födas under likartade former (med blod, svett och tårar), men det som händer därefter är allt annat än […]

  3. Tack, Mikael, för att du sätter det hela i ett större perspektiv. Jag har själv inte sett någon större uppståndelse kring detta i tidningarna annat än nu när Sverigedemokrater kan bli nämndemän, men det är ett problem som funnits länge. Bara ett exempel är den nämndekvinna som tillsammans med lagmannen i samma tingsrätt (kvinna) i Karlskrona varit på föreläsningsturné om mäns våld mot kvinnor har suttit som nämndeman under vårdnadstvister. Visst borde man kunna använda sig av människor som är mindre neutrala än många politiker.

  4. Bra skrivet. Lägg ner tingsrätterna. Skapa något nytt, fungerande om det behövs.