Bättring

Postat Wednesday, September 22, 2010 om Piratpartiet

Några dagar har gått, och det känns som om det är läge för de där tankarna jag haft om valet och valkampanjen. Frågan som bör besvaras är helt enkelt: Vad gjorde vi för fel?

Det är visserligen sant att de etablerade partierna och media tillsammans stonewallade ihjäl våra frågor. Frågan jag ställer mig är om vi helt enkelt finner oss i att därför stå utanför, eller om vi kan bättre. Jag är övertygad om att vi kan bättre.

Vi är ett litet parti. I EU-valet fick vi sätta agendan. Det är naturligtvis tacksamt, och det är trevligt att människor i stor utsträckning förstår nyttan i vår politik när allt handlar om våra frågor. Nu gjorde det inte det. Nu handlar det om ett riksdagsval, med blockpolitik med allt vad den innebär och alla andra frågor människor tycker är viktiga.

Vi kan inte förvänta oss att få sätta agendan i en sådan situation. Att försöka göra det är lönlöst, och det visar sig tydligt i resultatet. Det innebär inte att vår ideologi är irrelevant, bara att vi inte ens bekymrade oss om att försöka övertyga väljarna om vad som gör den relevant. Istället tjatade vi om våra frågor på vårt sätt, i vårt hörn.

Det är sällan jag tycker media fokuserar på särskilt viktiga frågor i valdebatterna. Men oavsett om man tycker om det eller inte så är det den spelplanen som gäller. Vi måste spela på den spelplanen, inte stå och bolla med en billig plastboll mot bollplanket på andra sidan vägen. Det handlar om att ta de tillfällen som ges.

I ett praktiskt exempel: Valets slutspurt handlade i princip uteslutande om försäkringskassan. Vår politik applicerad på försäkringskassan har vi publicerat som debattartiklar, tangerande ämnen som patienträtt finns med i lokala program. Det är en politik som jag är övertygad om att väldigt många väntar på. Medans de etablerade partierna bråkar om hur jakten på fuskare ska skjötas så säger vi ifrån att det inte är acceptablet att fuskhysterin går ut över individuella medborgare — rättssäkerheten måste gälla även i kontakt med försäkringskassan.

Men vad hände när försäkringskassan blev det mest brännheta i valdebattens slutskede? Vi nämnde knappt denna politik! Officielt tog partiet aldrig ens någon tydlig ställning i stöd för den artikel vi hade — som om vi inte ens märkt att detta var något som intresserade människor just nu. Det är denna sorts applicerad piratpolitik vi måste bli bättre på. Chansen kom, och vi pratade fildelning.

Jag tror vi måste hitta en struktur där det blir lättare att lära sig vad som kan fungera som applicerad piratideologi, utan att det för den delen blir ett publikt megabråk av det hela. Det är ett område där “publicera först och bråka sen”-mentaliteten inte riktigt fungerar, så vi måste hitta något bättre, men samtidigt måste vi komma ifrån nuvarande situation där det känns som att nästan bara partiledningen vågar gå utöver de traditionella områdena och applicera ideologin vidare.

Ett till exempel: I skolvalet finns det kommuner där Sverigedemokraterna närmar sig egen majoritet (!) Man kan fråga sig vad som är ursprunget till ett sådant resultat. Inte känns det som att det är en human, modern skolmiljö i alla fall. Vi pratar om att förstagångsväljarna är vår starka grupp, men i det faktiska resultatet är det knappt bättre bland förstagångsväljarna än i övrigt. Ändå har vi skolpolitik som jag är övertygad om att många skulle tycka om.

Vi måste nog lära oss att svälja våra kärnfrågor lite grann, och helt enkelt prioritera det som är hett. Precis som Miljöpartiet gärna pratar vindkraft när dom får chansen, men i första hand pratar om det som är på agendan, måste vi prata försäkringskassa, skola och sjukvård om det är det som är på tapeten, i första hand — men utifrån vårt perspektiv. När vi väl är med i debatten kommer tillfällena komma att ställa alla andra mot väggen på våra områden, men först måste vi vara med på spelplan.

Piratpartiet är sprunget ur en mycket teknologisk idégrund. Många av våra tidigare slogans har tagit avstamp i det: “Vi gillar internet”, och till och med det ganska torra “Integritet — kultur — kunskap” är väldigt fokuserat på teknologi eller information. Ändå är min bild av piratideologin en som tar en avstamp ur en väldig medmänsklighet — här finns tanken om medborgaren som skyddsvärd, som inte finns någon annan stans i dagsläget.

Jag tror vi måste ha den vinkeln för att nå fram — frågan som sloganen ska besvara är “Varför ska jag rösta på er”. “Vi bygger kunskapssamhället” är en hyffsad bit på vägen, men vi kan bättre. “Vi värnar om din medborgarrätt” är inte så catchy, men mer åt det håll jag vill komma.

Samtidigt har vi rent praktiska problem att motivera våra aktivister och i att vara effektiva i det vi företar oss. Som en primärt internetbaserad organisation känns det som att steget mellan intresserad och aktiv är alldeles för stor just nu. I det tror jag att vi måste lära oss lite av de klassiska partierna, och bli bättre på att brygga gapet och samlas AFK.

Det blir lite som att man måste ha en blogg eller ha råkat lyckats lura sig in på Skypekanalerna för att komma in i organisationen ordentligt, och först därefter finns en chans att man träffar pirater AFK. Vi måste bygga en organisation där vi känner varandra bättre, helt enkelt. Det krävs både för att vi ska kunna ha en effektiv lokal spridning av jobb, men också för att hålla motivationen uppe.

Jag spånade om praktiska idéer när det gäller sådant med Emma, Anna och Qeruiem över en lunch igår, och tror nog att det finns embryon till något bra där… men vi har mycket att göra, och även om jag inte på något sätt vill att vi ska gå mot en klassisk parti-hierarkisk maktstruktur så är det möjligt att det finns anledningar att bygga en mer “klassisk” social struktur. Det går att göra roliga saker tillsammans även när man inte delar flygblad eller affischerar.


Bildcredits: Anne Kekki, visitmanchester.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 1. […] opinion, Pirat, Piratpartiet, rosa Vi har fått en hel drös med eftervalsanalyser på diverse bloggar, vilket jag tycker är jättebra, men istället för att fokusera på att analysera det som har […]

 2. När pratade vi fildelning?

  Jag har inte hört en enda riksdagskandidat prata fildelning en enda gång under den här valkampanjen. Vi har till och med haft kandidater som uttalat sig om att upphovsrättsfrågan inte är viktig.

  Vi vann valet 2009 på att vi pratade upphovsrätt. Vi förlorade valet 2010 på att vi pratade integritet. Kanske en smula förenklat, men inte helt utan sanning.

 3. […] Bättring […]

 4. […] med piraterna: Sat, Farmor Gun, Isak, Emil, Jonathan, Gonte, Malin, Tess, Beelze, Olof, Hanna, Mikael, Richie, Mia, Fredrik, Yami, Anne, Johanna, Leffe, Anders, Jacob, Markus, Michael, Skabbe och […]

 5. Mab: I utspelen om att driva pirate bay från riksdagen, I allt kampanjmaterial, i kulturbombningen, och inte minst i den enda TV-debatt vi fick vara med i. Vi profilerar oss som om våra kärnämnen är det enda som går att prata med oss om, så därför får vi bara prata om dom.

 6. […] planerar redan för fullt. Redan dagen efter valet träffade jag Emma, Qeruiem och Sliced Lime för att komma ur valkoman och visionera om framtiden och hur vi ska ta oss dit. Vi har visioner om […]

 7. […] länkar från andra bloggarEftervalsanalys futuriteterTusen tack MagnihasaÅter på min blogg malokiBättring Skivad lime#Val2010 MagnihasaDiskussioner kring mina blogginläggHittar inget just nu.Ge din blogg […]