En röst att kasta bort från demokratins ringmur

Postat Thursday, September 16, 2010 om Piratpartiet

Svensk demokrati innehåller en hel del mått för att hålla nykomlingar borta. Man skulle kunna likna den svenska demokratimodellen vid en fästning, omgiven av tre försvarsmurar.

Utanför den yttersta muren finns partiregistreringen. Det är ett trästaket som enkelt bemästras i sammanhanget: 1500 underskrifter krävs, vilket ungefär innebär motsvarande 0,03% valresultat i ett riksdagsval.

Sedan stöter vi på den första muren: Valsedlarna. Partier som inte har fått mer än 1% av rösterna i landet måste själva betala, distribuera och placera ut sina valsedlar i samtliga röstlokaler. För detta krävs alltså en rikstäckande organisation, en hel del pengar och tusentals människor i alla landets hörn som är villiga att spendera veckor med att besöka förröstlokaler och tidigt en söndagmorgon springa runt och placera ut valsedlar.

Allt detta är för ett nykomlingsparti i princip omöjligt, och utan att lyckas kan man knappast räkna med att få de röster som behövs för att slippa problemet nästa val. Moment 22 alltså.

Det är ett mirakel att Piratpartiet har lyckats såpass bra att ta sig över denna mur. Det tog SD 14 år att långsamt bygga en lokal organisation över hela landet för att slutligen i valet 2002 få sitt procent. F! har hittills inte haft några större framgångar.

Att Piratpartiet knäckte gränserna i valet till Europaparlamentet förra året är således en organisatorisk triumf, vilket bara kunde ske med Internets hjälp. Trots det är det bara dagar kvar till valet, och vi har fortfarande inte täckning i 20% av vallokalerna. Tänk dig att förlora en femtedel av rösterna på grund av valsedelsdistributionsproblem. Då måste vi ha 5% av rösterna för att komma in i riksdagen — som om 4% inte var svårt nog.

Nästa försvarsmur ligger på 2,5%. Om ett parti får mer än 2,5% av rösterna i landet blir det berättigat till partistöd. Det handlar om väldigt mycket pengar, jämfört med den sits småpartierna sitter i nu, där man är helt beroende av medlemmarnas och sympatisörernas donationer.

I valrörelsen ställs alltså bjässar till partier som får 51 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar i partistöd mot andra som drivs helt ideellt. Det säger sig självt att det är svårt att göra sig hörd, särskilt om man samtidigt måste ödsla mängder med tid och pengar på att distribuera valsedlar — att bestiga två försvarsmurar samma val är alltså nästintill omöjligt.

Först därefter kommer den innersta, mest uppenbara försvarsmuren: 4%-spärren, som fungerar i vissa lägen som självuppfyllande profetia där människor väljer att inte “kasta bort sin röst” på ett parti som “ändå inte kommer in i riksdagen”, avgjort efter någon opinionsundersökning eller liknande. Om tillräckligt många människor resonerar så blir resultatet självklart att partiet inte kommer in i riksdagen.

Efter varje besegrad mur finns reella vinster för ett parti. Det är alltså av högsta betydelse att Piratpartiet får 1% i detta riksdagsval. Det är alltså otroligt viktigt att Piratpartiet får 2,5% av rösterna. Det är riktigt värdefullt om Piratpartiet får 4% av rösterna. Men även om du inte tror att vi kommer klara spärren är din röst på Piratpartiet (eller något av de andra små partierna, för den delen) på inget sätt bortkastad.

Ju fler murar vi bräcker detta val, desto större chanser har vi nästa gång. För jag tror inte att trenden om att införa övervakningssamhället kommer vända, om inte Piratpartiet kommer in (eller ens om vi kommer in, om Alliansen får egen majoritet, som det nu ser ut). Jag tror inte de ansvariga helt plötsligt kommer vakna, inse “nämen, vi har ju inga terrordåd i Sverige”, riva upp FRA-lagen, strunta i datalagringsdirektivet, göra något åt Indect, och så vidare.

Och vet du vad?

Då står vi här igen om fyra år. Och om fyra år hoppas jag att jag kan spendera min tid med att informera om vår politik, istället för att springa runt på förröstningsställen och kontrollera om valsedlarna finns kvar eller har gömts under hyllan. Det räcker med försvarsmurar, ge inte demokratins inneboende varm tjära och facklor.


Bildcredits: Robin & Bazylek

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

  1. […] Detta är något av en remix av Skivad limes välskrivna inlägg. […]

  2. […] på Piratpartiet. Rösta för medborgarrätt. (Och nej, det är inte att kasta bort rösten. Hittar du ingen piratvalsedel? Ta en blank och skriv Piratpartiet […]