Nu kan du också få en kamera istället för mänsklig kontakt

Postat Tuesday, September 7, 2010 om Integritet

Jag har sedan länge använt övervakningskameror i sovrummet som en analogi för den övervakning som sker av nätet i FRA-lagens Sverige. Redan den andra posten på denna blog gör den kopplingen. Det är en stark liknelse, eftersom den tydliggör just hur integritetskränkande lagstiftningen  är — de allra flesta har i alla fall en djupt rotad känsla av sängen som en mycket privat plats.

Det föll mig därför inte in att tro att vi redan nu skulle börja se övervakningskameror monteras upp, riktade mot vårdtagares sängar för deras trygghets skull när hemtjänsten inte längre vill göra hembesök. En mer cynisk del av mig vill mena att det var självklart att vi snart skulle se det.

Övervakning ger inte trygghet. I vanlig ordning förösker man ersätta vanlig mänsklig närvaro och kontakt med kameror och tekniska system. Detta minskar tryggheten snarare än ökar den. Men billigt är det säkert, och det är väl därför det sker.

Först de som är som mest utsatta i samhället. I Sverige hemtjänstens vårdtagare, i Storbritannien “problemfamiljer“. När man väl har kommit så långt kan man ta ytterligare ett steg och övervaka någon mer. När är det dags att reagera?


Bildcredits: fabrizio mingarelli

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  1. […] Nu kan du också få en kamera istället för mänsklig kontakt // Skivad lime. […]

  2. Var bara tvungen att peka på en brist i ditt resonemang: http://uppsnappat.mooki.se/paranoid/