Trasigt

Postat Tuesday, September 14, 2010 om Övrigt

På måndagen fick jag ett telefonsamtal om att det låg suspekta webbsidor på min server, och att min internetanslutning därför spärrats. Det visade sig röra sig om en så kallad phishing-sida, till utseendet precis likadan som ebays inloggningssida, designad för att lura intet ont anande användare att ge bort sina lösenord.

Vad jag kan se från loggfilerna tog det två dagar från att sidan lades upp tills dess att den upptäckts, anmälts, stängts av och jag informerats. Det är så här det går till i den delen av världen där blockering inte anses vara en lösning — man går till botten med problemet och ser till att sidan stängs ner snabbt och effektivt.

Att sidorna dykt upp på servern innebär att någon brutit sig in på maskinen. Det finns bara ett säkert sätt att komma till rätta med ett sådant intrång, och det är att installera om hela maskinen från grunden, vilket alltså är vad jag gjort.

Tråkigt nog sammanföll detta med att jag varit sjuk hela helgen, och fortfarande var rätt upptagen med att försöka knäcka ryggraden medelst nysning, vilket tillsammans med lite hårdvarustrul innebär att det tagit rätt lång tid att få igång siterna igen.

Det är mycket möjligt att saker kommer vara lite småtrasiga en tid framöver medans jag återställer maskinen bit för bit, men säg gärna till ifall ni ser något trasigt.

  1. Jag vet inte om det bara är min internet uppkoppling men hela sidan ser jätte konstig ut nu… Allt ser väldigt 1997 ut om det nu är en stil vet jag inte men det är iaf det jag upplevde. Peace out.

  2. Transgenusmotorn verkar vara halvknas! Känns som det är en gammal version av den eller nåt.

  3. Gammal version? När jag drog upp den igen bytte jag till den version som nån gjorde som var helt skriven i php, dvs utan python-delen. Vet inte om det gjorde skillnaden… vad exakt är det som är knas?