Ditt liv i en låda

Postat Wednesday, October 20, 2010 om Rättssäkerhet

En bloggare har arresterats av polisen, anhållen misstänkt för bland annat hot mot tjänsteman. Så långt är det inget konstigt med saken — samma regler ska givetvis gälla för att publicera saker på nätet som att publicera saker på papper eller i andra media.

Det som är anmärkningsvärt i denna historia är hur polisen agerar så fort det rör sig om datorrelaterade brott. Vi har sett det när det gäller fildelningsbrott, vi har sett det när det gäller ospecificerat felaktig användning av internetanslutning, vi har sett det när några råkade vara i samma hus som en konsert.

Jag kan förstå att man när det gäller brott som utförs med hjälp av datorer där bevismaterial kan finnas på datorer tar datorerna i fråga i beslag. Denna gång rör det sig dock om en bloggare, som rimligtvis publicerat det problematiska på en blogg. Bevismaterialet finns alltså redan tillgängligt på bloggen. Så vad gör polisen?

– De tog hans, min och barnens datorer. De tog till och med min sons play-station, säger hustrun till TT.

Här undrar jag hur man tänker. Det verkar som om man inte tänker alls — snarare har polisen givit sig själv ett frikort: så fort datorer är inblandade konfiskeras allt som ens kan fantiseras fram innehålla en dator. Denna utrustning finns sedan två möjliga alternativ: Antingen hittar polisen något “olagligt”, varpå utrustningen är förverkad och fås inte tillbaks. Annars tar polisen så otroligt lång tid på sig att söka igenom utrustningen att man när man får tillbaks den i princip inte har någon praktisk användning av den. Det senare alternativet får dock sägas vara en stor känslomässig seger, med tanke på hur mycket personligt som sparas på en dator.

Polisen ser här datorerna som någon form av arkivmaskiner — en syn som tillhör en för länge sedan svunnen tid. Det är naturligt att beslagta någons ekonomipärmar om denne misstänks för eknomiska brott. Med samma resonemang beslagtar man datorer då någon misstänks för nätrelaterade brott. Detta trots att en dator har en helt annan användning.

En bättre liknelse vore att beslagta en persons alla fotoalbum eftersom personen misstänks för inbrott. Visserligen skulle det kunna finnas bilder däri på ett inbrott… men man bör nog ha någon sorts befog för att så är fallet. För att dra liknelsen vidare skulle du i det fallet inte ha någon chans att få kopior på dina minnesbilder.

Vilken som helst självständigt tänkande individ inser att sonens playstation inte innehåller några bevis på hot mot tjänsteman. Jag ser bara två möjliga alternativ: Antingen följer polisen bara någon checklista i ren dumhet eller så väljer man aktivt att ställa till med problem för någon som man tycker är en fuling.

Det bör här noteras att det rör sig om en misstänkt och utredningen mot denne, inte om ett straff utdömt till en dömd brottsling. Ändå raserar man personens liv, beslagtar fruns dator och sonens spelkonsoll.

Det måste införas regler för vad polisen får göra när det gäller konfiskerandet av datorutrustning, och strikta tidsramar för hur länge saker får fråntas någon medborgare. Jag inser behovet att säkra bevis, men detta kan precis lika gärna fyllas genom att diskar kopieras, vilket kan utföras på ett dygn max, sedan kan utrustningen lämnas tillbaks i oförändrat skick.

Dagens maktutövning från polisens sida är inget annat än övervåld på människors privatliv och möjligheter att försörja sig i en ålder då allt mer privat, känslomässig, intim, nostalgisk och arbetsrelaterad information lagras på datorer.

Samtidigt läggs ytterligare en misshandels- eller våldtäktsutredning ner på grund av bristande resurser.


Bildcredits: reway2007

Tipstack: Alex

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 1. Jo, satt och diskuterade det där med Alex i dag. Totalt vansinne. Jag är förvånad över att de inte snodde hans TV-fjärrkontroll också.

  Han skrev vad som bedömdes vara hot mot tjänsteman – i form av ett inlägg på en blog på internet. Exakt vad väntar de sig hitta i hans datorer och hans sons Playstation? Mer hot? Såvitt jag inte totalt missförstår lagen så är det inte hot förrän det är publicerat.

  Att beslagta allting med knappar på känns antingen som förlegad inkompetens eller medvetet maktutövande för maktens skull.

 2. Jag blir inte ett dugg förvånad ifall det visar sig att poliserna gillar att göra så som en form av egenutdömt straff.

 3. […] återupprättas; horrörer som hets mot folkgrupp och blaspedilagar måste då bort, och även proceduren kring utredningar av sådana brott måste anpassas till ett modernt paradigm – det är inte […]

 4. Mannen är misstänkt för bland annat Hot mot tjänsteman. Alltså är det flera brottsmisstankar som ännu inte tillkännagets. Det är nog troligt att beslagtagandet skett under en annan brottsrubricering där det faller sig mer rimligt.
  Du har dock rätt i sak. Polisen verkar nästan systematiskt använda sin makt för att bestraffa människor. Vi har sett alltför många exempel på galet maktmissbruk utan ordentlig misstanke.

 5. Ett playstation går väl utmärkt att använda som en vanlig dator. Förr kom de väl till och med med en Linuxdistribution som man kunde köra.