Registrera mina känslor

Postat Tuesday, March 15, 2011 om Integritet

Jag känner att jag borde skriva om datalagringen som nu ska upp för omröstning i riksdagen, men de senaste dagarna när jag försökt samla tankarna har jag inte riktigt kommit någonstans.

För någonstans på vägen gick luften ur mig. Alla argument känns så gamla, alla lögnerna så ofta upprepade och sedan gång på gång sågade och motbevisade att de som har något som helst intresse av frågan vid det här laget haft alla möjligheter att förstå och se igenom det fullständigt genomskinliga.

Då känns det liksom poänglöst att återigen tålmodigt förklara hur direktivet går rakt emot källskydd och grundlagsskyddade rättigheter, hur det kostar mer att införa än att ta böterna. Det pågår så mycket fulspel runt direktivet att det för mig i alla fall är fullständigt uppenbart att detta inte handlar om oförstående, vilseledda politiker i behov av förklaring utan snarare maktkåta mästermanipulatörer som bestämt sig för att fuska och ljuga igenom direktivet till varje pris.

Det fanns en eller annan katt bland hermelinerna i FRA-omröstningen som gav lite hopp, men en del slängdes ut och andra visade sig snarare vara trogna sällskapshundar med kattdräkten som chiq modeaccesoir — och nu har husse visslat.

Jag var passionerat engagerad och förbannad över det sätt det hela förts in på. Arg, över en sådan brist på respekt för andra människors rättigheter men med en brinnande vilja att försöka påverka, förändra, förbättra. Nu är jag mest uppriktigt sårad och ledsen. Ja, jag känner mig personligt sårad av hur politiker trampar ner mig i gyttjan. Det finns många elaka saker som människor gör mot varandra, men få som slår mot så många på en gång, och ja det drabbar mig inte bara som teoretiskt begrepp i någon torr politiskt debatt som politiskt aktiv utan på ett högst personligt plan. Det handlar inte längre om “terrorister” eller “grova brottslingar”, det handlar om mig.

Det är *mig* ni kartlägger. Det är *mina* uppgifter som riskerar att läcka eller missbrukas av ett polisväsende som gjort det till en vana att missbruka befogenheter. Det är *jag* som riskerar att granskas i sömmarna för att kusinen till någon jag köpte begagnade möbler av snattade en godisbit. Det enda som inte registreras är mina känslor — min trötthet och min sorg.

Kanske klarar vi oss undan ett år, och i så fall bara av ren slump när man misslyckades att enas om hur mycket man skulle gnugga efter att man tryckt ner oss i gyttjan. Det är lite talande.


Bildcredits: Kristina Alexanderson

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 1. Du är inte ensam – vi är i alla fall två, och antagligen fler 🙂

  Vi får inte glömma och inte förlåta.

  Våra fiender i lobbyn och deras vänner bland de etablerade politikerna lär ju fortsätta låta vredens grytor koka.

  Vi måste fokusera på vilka våra fiender är, så kommer hämnden att mogna…

  När tillräckligt många blir tillräckligt förbannade kan det rubba de mäktigaste politiska etablissemang.

  Det upptäckte spanjorerna när de försökte krossa de nederländska städerna på 1500-talet. Det upptäckte brittiska parlamentet när de försökte köra över de amerikanska kolonierna.

 2. Känner igen mig helt i det du skriver. Orkar knappt uppbåda någon ilska längre, känner mest uppgivenhet. Inför politikerna men lika mycket mot det svenska folket som låter detta ske.

 3. Word, bro. Word.

 4. Vill man registrera mina känslor inför hur Datalagringen myglas och forceras igenom, behöver man en seismograf.

 5. […] är populism”, Jens Holm, värmlandspiraten, essbeck,Minamoderatakaramell… och Skivad lime Det här inlägget postades i demokrati och har märkts med etiketterna datalagringsdirektivet, […]

 6. […] vill jag tipsa om Sliced Limes fina bloggpost om hur han tänker om datalagringsdirektivet: “Registrera mina känslor“ Detta nyhetsbrev […]

 7. […] More blogging about the DRD: Full Mental Straightjacket, Lake, Frank, Nisse, Jens Holm, Maria Ferm, Mary Jensen, Camilla Lindberg, Frekar, Skivad Lime. […]

 8. Om drygt en timme röstar Riksdagen om Datalagringsdirektivet. Tipsen lyder f.n. att lagen bordsläggs i ett år. Men i varje väsentlig omröstning den här riksdagen genomfört sedan den tillträdde 2010, har det alltid hänt något oväntat och mysko alldeles innan eller exakt i röstningsögonblicket. Kvittningssystemet fallerade, någon ledamot tryckte på “fel” knapp eller någon annan hävdade att det var “fel på hennes knappar.” Undrar verkligen om den här omröstningen blir “rätt” eller “fel?” ÄRLIG helt enkelt! Om en timme drygt vet vi.

 9. […] Kunskapssamhället, Enligt min humla, Den hälsosamme ekonomisten, Attila, Värmlandspiraten, Skivad Lime, Mina Moderata Karameller 2, Rejdnells Blandning,Journalistförbundet och […]